szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Professzorok Batthyány Körének elnöke az MTA dolgozóira utalva a Magyar Narancsnak adott interjúban azt mondta, nem tartja helyesnek, ha valaki tüntet az ellen, akitől a forrásokat kapja.

Az akadémiai intézethálózattal kapcsolatos átalakítás nem ördögtől való, de a stílus lehetett volna, illetve lehetne jobb, a minisztérium és az MTA közötti éles hangvétel ugyanis nem segít a megegyezésben – ismerte el a Magyar Narancsnak adott interjúban Náray-Szabó Gábor kémikus, a Professzorok Batthyány Körének elnöke. Náray-Szabó úgy gondolja, hogy a javaslatukra, miszerint az intézetek egyben maradnának és egy alapítványhoz kerülnének, a kuratóriumba pedig a kormány, az Akadémia, a gazdasági szféra és akár még az Európai Kutatási Tanács is delegálhatna tagokat, az MTA vezetése és Palkovics László is továbbgondolhatónak tartja.

A kémikus meg van győződve arról, hogy az MTA átalakítása Orbán Viktor jóváhagyásával történik, mert, mint fogalmaz:

Olyan nincs, hogy a miniszterelnök ne tudna a miniszterei tetteiről.

Hogy Palkovics összes döntésével egyetért-e Orbán, azt Náray-Szabó nem tudja, „de az iránnyal egyetért, és hogy a célt ő jelölte ki, az biztos”.

Náray-Szabó Gábor nem tartja helyesnek, „ha valaki tüntet az ellen, akitől a forrásokat kapja”, és szerinte akkor sem szabad így fellépni, ha valaki a munkahelyét félti.

Az interjúban a Professzorok Batthyány Körének elnöke néhány más közéleti témában is véleményt mondott. Arra a kérdésre, hogy zavarja-e, hogy a kormány mindent erőből akar megoldani a túlóratörvénytől a lakástakarékok beszántásán át az MTA-ügyig, Náray-Szabó azt mondta, ő nem így csinálná, csak kérdés, hogy sikeres lenne-e. Szóba került a propaganda is, amit Náray-Szabó szerint nem kell olvasni:

A Batthyány Körben is vannak, akiket idegesít, őket arra buzdítom, hogy váltsanak csatornát, és ne olvassanak propagandát.

A sorosozásról úgy gondolja, hogy „nem egy személy elleni akcióról van szó, hanem egy irányzatot egyetlen szóval jelölnek meg, és ez a legegyszerűbb. Ő egyébként el tudja viselni a sorosozást, de sok embert ismer, aki szerint sok. A téma a Batthyány Körben is fel szokott vetődni, de Náray-Szabó szerint egy dolog nagyon fontos:

a sorosozás nem az értelmiségnek szól. Az értelmiség ne érezze magát idegesítve. Az már lehet mondani, hogy a népet nem szabad butítani, de ez nem biztos, hogy teljesen igaz lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meseország Dúró Dóráé is lehetett volna: egy másik Magyarország meséje

Meseország Dúró Dóráé is lehetett volna: egy másik Magyarország meséje

Óriási az érdeklődés az új iPhone-ok iránt, a kiürített doboz ellenére is

Óriási az érdeklődés az új iPhone-ok iránt, a kiürített doboz ellenére is

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek