szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előtte Varga István volt a vezető, egészen addig, míg be nem vallotta: független sajtóterméket is forgat.

Szánthó Miklós, a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatója váltja a korábban lemondásra kényszerült Varga István kuratóriumi elnököt a kormányközeli médiaóriás, a Közép-európai Sajtó- és Médiaalapítvány (Kesma) élén – szúrta ki a 24.hu.

©

Varga azt követően mondott le, hogy egy interjúban bevallotta: a konzervatív oldalnak szerinte nincs komoly újságja, és igényes, jó tollú újságírókat "a másik oldalon" lát. Arról is beszélt, hogy szívesen forgat kormánykritikus lapokat. A hvg.hu-nak később fideszesek beszéltek arról, hogy miért "különösen égő" még számukra is a kormánypárti média.

A háromtagú kuratóriumba bekerült még Hegedűs Zoltán Szabolcs is, akiről a lap szerint nem sokat tudni, de megjegyzik: egy ugyanilyen nevű ember ügyvezetője volt az MTVA leányvállalatának, a mára végelszámolás alá került Új Média és Teletext Szolgáltató Kft.-nek.

Szánthó mindig elhallgatta, hogy az Alapjogokért Központ a kormány védelmére jött létre. De egy 2013-as beszámolóban, így fogalmazott: "A Központ megalapítását az a felismerés vezette, hogy a Magyarországot az elmúlt években ért politikai indíttatású hazai és nemzetközi kritikákra szükséges közjogilag megalapozott szakmai válaszokat adni." Valamint az is olvasható, "a nyilvánosságnak szánt elemzések mellett a szakmai stáb rendszeresen készít (...) háttérdokumentumokat, döntéshozók felé javaslatokkal él a jogszabályalkotás tekintetében." Azaz a kft. egy kormányzati háttérintézmény. Mindennek semmi nyoma nincs a Központ hivatalos oldalán, az Alapjogokért központ tehát megtévesztően működő és egyáltalán nem átlátható álcivil állami támogatású szervezet – ennek vezető embere került most a médiaholding élére, amely nemrég uralmi szerződést kötött Mészáros Lőrinccel, és még szorosabb gazdasági kapcsolat köti őket össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!