szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy néz ki, hogy Susan Sontag írhatta exférje világhírű könyvét.

Az elmúlt években több életrajzi film is készült olyan házaspárokról, akiknél valójában a nő alkotó munkája szerzett sikereket a férfinak. Ilyen volt a Nagy szemek, amely Margaret Keane történetét mondta el, miszerint valójában ő festette a híressé váló képeket, amelyekért a férjét ünnepelték. Az idén márciusban bemutatott Colette-ben pedig a nagy francia íróvá váló Sidonie-Gabrielle Colette-et láthatjuk, miként sikerül kitörnie férje árnyékából, aki ráveszi a feleségét, hogy a férfi neve alatt jelenjenek meg a nő életrajzi ihletésű regényei.

Ezek után nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan Susan Sontagról is készülhet hasonló film.

Egy új életrajzi munka szerint ugyanis valójában Sontag írta férje, Philip Rieff világhírű művét, amelyben a pszichoanalízis atyjának tartott Freud életművét vizsgálja. Azt eddig is lehetett tudni, hogy Susan Sontag aktívan közreműködött a Freud: The Mind of the Moralist című könyv megírásában. Ám Benjamin Moser a szeptemberben megjelenő könyvében most azt állítja, hogy Sontag nem csupán Rieff keze alá dolgozott, hanem minimum társszerzője a műnek.

A kötet egyébként eredetileg úgy jelent meg 1959-ben, hogy abban Rieff köszönetet mondott feleségének. Az 1961-es kiadásból ez viszont már hiányzik.

Hogy miért?

A háttérben állítólag egy etikailag megkérdőjelezhető válási megállapodás áll, amelyben Sontag lemondott a szerzői jogáról – cserébe nála maradhatott a fiuk, és nem kellett attól tartania, hogy exférje elperli tőle a gyereket.

A Guardian Mosert idézve azt írja, hogy bár a közös könyv részben Rieff kutatásaira és jegyzeteire épül, valójában nem a férfi, hanem Sontag munkája. Moser mindezt eddig elzárt levéltári adatokra, levelezésekre és a házaspár ismerőseivel folytatott beszélgetésekre alapozva állítja.

Sontag egy levélben például azt írta az anyjának, hogy napi tíz órát tölt azzal, hogy a könyvön dolgozik. Jacob Taubes, Sontag egyik barátja pedig egy 1958-as levélben azt firtatja, hogy Sontag tényleg lemondott-e a szerzői jogokról. Majd mikor Sontag megírta neki, hogy igen, a férfi azt válaszolta:

“Vigasztalhatatlan vagyok… Nem adhatod az intellektuális közreműködésedet egy másik embernek… Philip végét jelentené, ha szégyentelenül úgy adná ki a könyvet, hogy nincs rajta a neved.”

Moser egy olyan esetet is a bizonyítékok közé sorol, amely negyven évvel a Freud-könyv kiadása után történt. Rieff küldött egy példányt Sontagnak, amelybe azt írta:

Susan, életem szerelme, fiam anyja, és e könyv társszerzője: bocsáss meg. Kérlek. Philip.

Moser életrajzi könyve, a Sontag: Her Life több száz interjú segítségével készült. A szerző olyanokkal beszélgetett, akik jól ismerték Sontagot, például a fotós Annie Leibovitzcal, aki 15 évig, Sontag haláláig volt a filozófus élettársa.

(Guardian, KönyvesBlog)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket