szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fesztiválzenekarra világszerte Magyarország kulturális nagyköveteként tekintenek. A tao megszűnésével több száz millió forint esett ki a zenekar költségvetéséből. Fischer Iván viszont bizakodó.

„Reméljük, megkapjuk a szükséges kompenzációt. Sőt, meg kell kapnunk, különben összeomlanak a terveink. A minisztériumi alaptámogatásunk rendben van, 2013 óta stabil. Ha a tao-kompenzáció is eléri az utóbbi évek átlagát, és ha a főváros néhány évvel ezelőtt csökkentett támogatása is valahogy helyreáll, zavartalanul működhetünk tovább” – mondja az e heti HVG-ben megjelent interjúban. Hozzáteszi, ez nem politikai, hanem kulturális kérdés, amit szerinte a döntéshozók is tudnak.

Fischer Ivánt a HVG hetilap a jövő héten kezdődő Európai Hidak fesztivál apropóján kérdezte. A karmester hangsúlyozta, hogy a zene a legjobb eszköz a különböző kultúrák közötti híd szerepére, hiszen nincsenek nyelvi határai, az érzékelésre hat, ami az embereket sokkal inkább eléri, mint az észérvek.

A BFZ-Müpa-rendezvényről, valamint Fischer Vicenzában másodszor induló saját fesztiváljáról az e heti HVG-ben olvashat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Kult

Fischer Iván: Az elmúlt koncertek élményét kidobja az agyam egy limbóba

Mi a reggeli rutinja Fischer Ivánnak, és mennyit érzékel abból, ami a háta mögött zajlik a közönség soraiban? Mitől aktuális Bartók Béla zenéje, és az őszinte görög tragédia miért passzol jobban a jelenkorhoz, mint a barokk közönséghez? A Budapesti Fesztiválzenekar karmesterével és vezetőjével beszélgettünk, és kiderült, hogy rendkívül elfoglalt ember létére Fischer Iván néha még unatkozik is.