szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hegedűművész templomi koncertsorozatára 350 millió forint támogatást nyert el idén, ennyit még a Vígszínház sem kapott.

Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás, azaz a kultúrtao megszüntetése és az új, pályázati rendszer bevezetése óta a neki megítélt 350 millió forinttal Mága Zoltán volt az egyik legnagyobb összeggel támogatott kulturális szereplő – írja a 24.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) adatai szerint – amelyeket a lap közérdekű adatigénylés útján kapott meg –, a legtöbb pénzt, 800-800 millió forintot a Budapesti Operettszínház és a Magyar Állami Operaház kapta. Utánuk következik egyaránt 533 millióval a Művészetek Palotája, a Pesti Magyar Színház, valamint a Magyar Cirkusz- és Varieté Nonprofit Kft. A Madách Színház 363 millió forinthoz jutott, a Vígszínház pedig 280 millióhoz – vagyis kevesebbhez, mint Mága.

A lap emlékeztetett: az "előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keresztüli közvetlen támogatásának rendszerét" az év elején vezették be. Ennek keretében – ahogy ezt a 24.hu-nak küldött válaszában is közölte az Emmi – a támogatásokról egy, a tárca által kijelölt grémium dönt, a pénz odaítélését pedig Kásler Miklós miniszternek is jóvá kell hagynia.

A támogatások odaítélésének módjáról a minisztérium tavaly úgy nyilatkozott: az előadó-művészeti szervezeteket a jövőben kontrollált direkt elosztás útján támogatják, valós teljesítmények és értékek mentén, a költségvetési előirányzat terhére valósul majd meg, garantálva a magyar előadó-művészeti élet minőségi, kontrollálható és hosszú távú fenntarthatóságát.

A kultúrtao kivezetése nyomán számos színház, társulat és más kulturális intézmény került nehéz helyzetbe, lehetetlenült el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most érdemes frissíteni a Google Chrome-ot, könnyebb lett a jelszavak kezelése

Most érdemes frissíteni a Google Chrome-ot, könnyebb lett a jelszavak kezelése

Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak