szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az apjának fontosabb volt a Párt, mint a saját gyerekei.

Szilágyi János a Felforgatók című podcastban beszélt arról, hogy miért élt évekig intézetben a testvéreivel, ahová a szülei adták őket.

Az újságíró apja, Szilágyi Pál ugyanis fontos párttag volt, és a párthűség a szülői kötelességtudatát is felülírta.

Amikor az apa Argentínában teljesített megbízatást, még a látszatát is el akarta kerülni annak, hogy esetleg disszidálna – igaz, a felesége elutazott vele:

Kiküldték Argentínába egy kereskedelmi kirendeltség vezetőjének, és felajánlotta, hogy nem viszi ki a gyerekeket, nem is kéri, hogy vihesse, nehogy az a gyanú merüljön fel, hogy ő esetleg disszidálni akar. Én ezt máig nem tudom felfogni, hogy a három gyerekem évekre otthagyjam, és berakjam különböző intézetekbe.

Szilágyi már felnőttként rákérdezett az anyjánál, hogy miért döntöttek így, aki azzal védekezett, hogy nem tudott elég erős lenni, hogy szembeszálljon a férjével.

Lelkiismeret-furdalása volt, mert ugye apám javasolta vagy kérte vagy parancsolta vagy mondta anyámnak, hogy nem visszük a gyerekeket. Anyám meg nem mert ellenállni, vagy nem akart, vagy nem tudott. De ő teljesen megértette, amikor elmondtam neki, hogy én ezt a saját gyerekeimmel kapcsolatban egyszerűen nem tudom elképzelni.

Az intézeti évek többek között a lázadási vágyat erősítették fel Szilágyiban, aki aztán az apjának is megmondta, hogy nem akar kommunista lenni.

Beszélgettünk, ő mondta nekem, hogy Jánoskám, így, meg úgy, mire én közöltem, hogy apu, én nem akarok kommunista lenni. Erre kaptam tőle egy pofont.

(Blikk)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Így lázadtak Kelet-Európa fiataljai – adatbázis készült a kommunista ellenkultúrákról

Lezárult a kommunista korszak ellenkultúráját vizsgáló, hároméves kutatóprogram, a COURAGE. A kutatást vezető MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja tizenöt ország kutatóit koordinálta, hogy létrejöjjön egy online adatbázis, amely a volt szocialista tömb alternatív kultúrájának mindeddig ismeretlen magán- és közgyűjteményeit teszi elérhetővé.

Csatlós Hanna Kult

Most belenézhet, hogyan könyörgött Rákosi Mátyás a hazatérésért

Digitálisan elérhetővé tették azt a 264 darabból álló irathagyatékot, amelynek nagy része a száműzetése idején Rákosi Mátyás által írt, illetve a neki és a feleségének címzett leveleket tartalmazza. Ezek olyan titkokat rejthetnek, amelyekről eddig a történészek sem tudtak. Kirajzolódik belőlük egy 20. századi diktátor gondolkodásmódja, Rákosi intellektusa, jó nyelvérzéke és a kényszerített emigrációjának kapcsolati hálója.

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?