szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is küld tagot a rendező ügyét vizsgáló testületbe.

Szerdán hallgatja meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága Gothár Pétert, az egyetemen jelenleg a rektori feladatokat ellátó Upor László erről levélben tájékoztatta Fekete Péter kulturális államtitkárt. Az intézmény pszichológusa közben elkezdte meghallgatni azokat a hallgatókat, akiket Gothár Péter is tanít, vagy az előző időszakban tanított, a beszélgetés eredményéről anonim írásos összefoglalót készítenek. 

A vizsgálatra az egyetem független pszichoterapeutát kért fel, de érkezhetnek külső megfigyelők az Emmitől, illetve a Magyar Művészeti Akadémiától is. Mivel az SZFE mint felsőoktatási intézmény felügyelete az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik, a tárca is delegál tagot az etikai vizsgálathoz.

Az atv.hu megkérdezte Palkovics Lászlót, hogy a Színművészetinek van-e bármilyen felelőssége a Gothár-ügyben, és le kell-e mondania az egyetemet vezető Upor László rektor-helyettesnek. A miniszter a portál kérdéseire azt válaszolta: szét kell választani a különböző ügyeket.

“Az, hogy egy színház igazgatója, Máté Gábor már egy éve tud arról, hogy a színház egyik rendezője zaklatja az ottani kollégákat, és nem tesz semmit az ügyben, az nem helyes, nem elfogadható. Ez az ő vezetői felelőssége, és ahogy látom, ez valószínűleg bűncselekmény is. Tehát a probléma alapvetően a színházban keletkezett” – mondta Palkovics, aki hozzátette, az SZFE esetében csak vélelmezésről lehet beszélni, nem tudni, hogy történt-e bármi.

A miniszter ugyanakkor emlékeztetett, hogy két évvel ezelőtt volt már egy ilyen eset a színművészeti egyetemen, akkor Marton László esetében az egyetemen a vizsgálat lezárásáig felfüggesztették az oktatói tevékenységét, és a színművészeti egyetem lerakta annak az alapjait, hogy az ilyen esetek elkerülhetőek legyenek, illetve erkölcsileg felelősségre vonható legyen, aki ilyesmit elkövet.

„Várjuk meg, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye. Egyelőre egyfajta szóbeszéd, hogy ott is történhetett valami, hiszen a rendező tanít a Színművészeti Egyetemen is.

Ha az egyetemen is történt hasonló eset, mint a színházban, akkor annak az egyetemen is személyi következménye kell, hogy legyen, akár a dolgot elkövető, akár az azt eltussoló egyetemi vezető vonatkozásában

– mondta az atv.hu-nak Palkovics.

Korábban több fideszes politikus is azt mondta, hogy a Katona és a Színművészeti vezetőinek is távozniuk kell a Gothár-ügy miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon