szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miután a kormány a budapesti tüntetések hatására eljátszotta, hogy meghátrál, most folytatja a független színházak elleni leszámolást – mondta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.

DK: a független színházak továbbra is a túlélésért küzdenek
Budapest, 2020. január 3., péntek (MTI) - Továbbra is a túlélésért küzdenek a független színházak, a kormányzat ugyanis tudatosan bizonytalanságban tartja őket - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes.
Gy. Németh Erzsébet, aki a DK elnökségi tagja, azt mondta: egymásnak ellentmondó kormányrendeletek jelentek meg arról, hogy az érintett színházak kaphatnak-e támogatást a működésükhöz.
A politikus ezt úgy értékelte: miután a kormány a budapesti tüntetések hatására eljátszotta, hogy meghátrál, most folytatja a független színházak elleni leszámolást. Tudatosan teszik mindezt, hogy az érintettek "befogják a szájukat" - fogalmazott.
Budapest azonban szabad város - jelentette ki a főpolgármester-helyettes, és leszögezte: mindent megtesznek a helyzet orvoslásáért. Gondolkodnak azon, milyen forrásokat különíthetne el a főváros ezen színházak számára, és ehhez szponzorok jelentkezését is várják - tette hozzá.
Gyurcsány Ferenc pártelnöknek a 2022-es választásról szóló videójával kapcsolatban feltett kérdésre Barkóczi Balázs, a DK szóvivője válaszolt. Azt mondta: a párt világossá akarta tenni, hogy a felkészülést már 2020 elején el kell kezdeni. Hozzátette: az önkormányzati választás megmutatta, hogy mind a 106 egyéni választókerületben "egy az egy ellen" helyzetet kell teremteni. Vona Gábor korábbi Jobbik-elnök ezzel kapcsolatos kritikájára úgy reagált, hogy mindenkinek joga van minősíteni Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát, a vita minőségét azonban javítaná, ha a szereplők tisztában lennének a magyar választási szabályokkal. Közös jelölt de külön lista állítása ugyanis nem lehetséges - emelte ki.

Továbbra is a túlélésért küzdenek a független színházak, a kormányzat ugyanis tudatosan bizonytalanságban tartja őket – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes.

Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja emlékeztetett: egymásnak ellentmondó kormányrendeletek jelentek meg arról, hogy az érintett színházak kaphatnak-e támogatást a működésükhöz.

Hogy áll jelenleg az ügy?
A jelek szerint nem korrigálja a kormány az előadó-művészeti törvény végrehajtási rendeletét, amely veszélyes helyzetet teremt a független társulatoknál. A december 30-án éjjel megjelent szabály a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) szerint ellentétes a törvénnyel, és azt a veszélyt hordozza magában, hogy pontos végrehajtási szabályok híján a független társulatok működési támogatásra beadott pályázatait nem bírálják el. Ők még kedden kérték a rendelet pontosítását, de erre tudomásunk szerint eddig nem kaptak választ. Az Emmit kedden és csütörtökön is megkerestük az ellentmondásos rendelet miatt, de kitartóan azt kommunikálják, hogy nem lesz semmi gond, miután a törvény előírja a függetlenek működési támogatását.

Gy. Németh a történteket úgy értékelte: miután a kormány a budapesti tüntetések hatására eljátszotta, hogy meghátrál, most folytatja a független színházak elleni leszámolást. Tudatosan teszik mindezt, hogy az érintettek "befogják a szájukat" – fogalmazott.

Budapest azonban szabad város – jelentette ki a főpolgármester-helyettes, és leszögezte: mindent megtesznek a helyzet orvoslásáért.

Gondolkodnak azon, milyen forrásokat különíthetne el a főváros ezen színházak számára, és ehhez szponzorok jelentkezését is várják

– tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Czeglédi Fanni - Balla István Kult

Mácsai Pál: Most félelemkeltés van, hogy tudd, hol a helyed

A múlt heti tüntetésig egyáltalán nem hitt a szakmai szolidaritásban, csak az egyéni akciókban. A szakmai összefogást ma már kicsit másképp látja, és a színházak kiállása megerősítette abban, hogy ki kell mondani, hol a határ. Mácsai Pál újabb öt évig vezeti az Örkény Színházat, a pozícióját nem félti, a színházat viszont nagyon is. Mint ahogy a függetleneket is, akiknek egy szolidaritási akció keretében gyűjtenek pénzt. A Gothár-ügy mélyen megrázta, de állítja: a színházi szakma a legerkölcsösebbek egyike. Interjú.

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó