szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerintük Bartók Imre egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek. Ha az író mégis jelzi, hogy a véleményét félreértették, készek továbbra is az ő szövegével képviselni a magyar irodalmat.

Nem sokkal, egész pontosan egy nappal az után, hogy Bartók Imre visszautasította a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum által odaítélt Térey-ösztöndíjat, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) visszavonta az író részvételét az Irodalom Éjszakája nevű programon. Az eseményen Bartók képviselte volna Magyarországot, erről pedig már korábban megállapodás született. Az indoklásban azt írták, megváltozott a koncepciójuk.

A döntés hátteréről megkérdeztük a KKM-et, válaszukban a koncepció megváltozását így értelmezik:

„Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek.

Ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.

Amennyiben Bartók Imre jelzi, hogy véleményét félreértettük, és mégsem jelent számára problémát a KKM által a programba delegált szerzőként részévé válni a hivatalos állami kulturális diplomáciának, örömmel jelezzük a szervezőknek, hogy továbbra is az ő szövegével kívánjuk képviselni a magyar irodalmat.”

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!