Országos méréssel érvelnek a városligeti tervek mellett a projekt vezetői

Országos méréssel érvelnek a városligeti tervek mellett a projekt vezetői

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkészült az új Nemzeti Galéria végleges látványtervét bemutató videó.

"A Városliget megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében Magyarország lakosságának 80 százaléka támogatja a Liget Budapest Projekt teljes körű megvalósítását" – áll a ligetbudapest.hu oldalon megjelent beszámolóban. A bejelentés alapja egy felmérés, amelyet éppen a Városliget Zrt. megbízásából készített el az Inspira Research Group.

A tudósítás szerint Baán László, a projekt miniszteri biztosa elmondta: ez a felmérés a harmadik olyan közvélemény-kutatás volt, amely szerint a megkérdezettek döntő többsége támogatja a Liget Budapest Projekt megvalósulását. Az azonban nem derült ki, mit gondolnak most a leginkább érintett budapestiek a projektről. Baán korábbi méréseket idézett, amelyek szerint 2016-ban a fővárosiak kétharmada, majd tavaly decemberben már több mint 70 százaléka támogatta a Városliget átfogó és komplex megújítását, azaz a Liget Budapest Projektet.

A kevésbé ismert, de a Városliget Projekt által láthatóan elfogadott Inspira Research eredményei nincsenek ugyanakkor összhangban a Závecz Research tavaly októberi kutatásával, amely szerint a budapestiek 62 százaléka úgy vélte, le kellene állítani a Liget-beruházást és közparkként működtetni a Városligetet. Akkor az derült ki, hogy noha a Fidesz-szimpatizánsok nagy része azonosul a kormány beépítési terveivel, de még a jobboldali szavazók 26 százaléka is ellenzi a projektet.

A korábbi mérések még ennél is nagyobb elutasítottságot mutattak. A Greenpeace 2017-ben is a Závecz Research segítségével kutatott a témában. Az eredmények szerint akkor a budapestiek 72 százaléka nem akarta, hogy a Városligetben épüljön meg az új múzeumi negyed, inkább a Nyugati pályaudvar mögötti területet találták alkalmasnak erre a célra. Egy évvel korábban, 2016-ban az Ipsos közvélemény-kutatása derítette ki, hogy a fővárosi lakók 75 százaléka szerint nem lenne szabad új építményeket létrehozni a Városligetben, hanem kizárólag a már meglévő, leromlott zöldfelületeket, játszótereket, sportterületeket, sétányokat újítsák fel.

Baán László – aki nemrég arról beszélt, hogy a kormány nem tett le a projekt megvalósításáról – pénteken arra hivatkozott, hogy országos szinten a válaszadók háromnegyede úgy gondolja, a Liget Budapest projekt nem csupán fővárosi, hanem országos, nemzeti ügy. Szerinte megerősíti ezt, hogy országszerte állítólag már közel 50 ezren írták alá azt a Nagykanizsáról indult petíciót, amely arra kéri a kormányt, hogy tegyen meg mindent a Liget Budapest projekt megmentéséért. A felhívást Szabó László nagykanizsai nyugdíjas mérnök indította útjára, mondván: a főváros új vezetése meg akarja akadályozni az utóbbi száz év legnagyobb kulturális fejlesztésének magvalósítását. A petíció szerint azonban „Budapest nem csak a budapestieké, Budapest az egész országé, így ez mindenki javára és hasznára válik, mert Budapest a Nemzet Fővárosa”.

Pénteken egyébként bemutatták a Városligetbe tervezett új Nemzeti Galéria legfrissebb látványtervét is. A videó itt tekinthető meg:

 

 

Hozzászólások