szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendező felháborítónak tartja a Vígszínház igazgatójának a reakcióját a személyét érő vádakra.

Néder Panni rendező élt a lehetőséggel, hogy Eszenyi Enikő az ATV-nek szerdán adott interjújában azt mondta, nyitott a kérdésekre, ezért Facebook-videóban reagált a Vígszínház igazgatójának a kijelentéseire. Néder, aki még 2017-ben osztotta meg a Vígszínházban átélt negatív tapasztalatait a Facebookon, a mostani videójában felszólította Eszenyi Enikőt, hogy érdemben válaszoljon a személyét érő vádakra.

Az ATV-interjúban elhangzottakat elemezve Néder azt mondta, Eszenyi Enikő hol kikerülte a riporter kérdéseit, hol pedig konkrét hazugságokkal válaszolt rájuk.

Szerinte fontos tisztázni: semmiféle cselszövés nem áll az elmúlt napokban (többek között a hvg.hu-n is) megjelent vallomások mögött, ráadásul többen már korábban is beszéltek az őket ért sérelmekről. Az időzítést szerinte épp Eszenyi Enikő 24.hu-nak adott korábbi interjúja váltotta ki, amely egyfajta láncreakciót indított el, és a nyilvánosság elé vitte a „szakmai berkeken belül köztudott dolgokat”.

„Mivel most zajlik egy igazgatóválasztás, és ennek komoly tétje van természetesen, ezért jobban tudják hallatni a hangjukat azok, akik ezt eddig nem tudták megtenni” – tette hozzá.

Néder Panni megérti, hogy Eszenyinek mélyebb szembenézésre van szüksége, de azt mégis felháborítónak tartja, hogy az igazgató ezt ennyivel intézte el.

A rendezőnek volt hozzáfűznivalója ahhoz is, hogy Eszenyi azt állította, vele mindig mindent meg lehet beszélni. „Ez az állításod egy konkrét hazugság” – mondta Néder Panni. Felidézte, hogyan ignorálta és hogyan verte át őt Eszenyi, és kitért A túl a Maszat-hegyen próbáinak megalázásaira is.

„Ez már túlnőtt azokon a kereteken, amikor te következmények nélkül azt tudod állítani, hogy erre te nem tudsz reagálni, vagy ezek a dolgok nem igazak” – mondta Néder, aki azért is fontosnak tartotta nyilvánosságra hozni a videóját, mert szerinte Magyarországon van esély arra, hogy elsikkadjanak ilyen ügyek.

Néder emberi, etikai és szakmai szempontok alapján is felháborítónak tartja, hogy a szakmai bizottság mindezek ellenére Eszenyinek szavazott bizalmat. Felszólította Eszenyi Enikőt: „Vedd komolyan a volt kollégáid nyilatkozatait, vedd komolyan a mi történeteinket, és erre légy szíves, reagálj érdemben!”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

„Nem Eszenyi Enikő ellen vagyunk, hanem a színházban dolgozókért” – megszólaltak a Víg korábbi tagjai

A Vígszínház néhány korábbi alkalmazottja nemrég nyilatkozatot adott ki, amelyben arról írtak, hogy Eszenyi Enikő vezetői kommunikációja nagyban hozzájárult a szerződésbontásukhoz. Megkerestük a nyílt levelet aláíró Hevér Gábort, Molnár Áront és Mészáros Mátét is: a színészek megalázottságról, takarásban síró kollégákról és súlyos szakmaiatlanságról számoltak be. Elmondták azt is, mit várnak a mostani kiállástól.

Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát

Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát

Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője

Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán