szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Katona József Színház igazgatója szerint a színházigazgatók hagyományozottan nem minősítik egymás munkáját.

Eszenyi Enikő több mint 250 oldalas igazgatói pályázatában több színházi vezető is szerepel támogatóként. Azok után, hogy a Vígszínház több volt és néhány jelenlegi társulati tagja is a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy az igazgató verbális erőszakkal és agresszív vezetői kommunikációval irányítja az intézményt, és a viselkedése több esetben hozzájárult a szerződésbontáshoz, az ATV megkereste az Eszenyit támogató színházi vezetőket, hogy ennek ismeretében is kitartanak-e még a mellett, hogy ő maradjon a Vígszínház igazgatója.

Máté Gábor a megkeresésre azt írta, hogy

Nem kívánok részt venni ebben a lincselésben.

A Katona József Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy az erőszak és a hatalommal való visszaélés minden formáját elítéli, de hozzátette azt is, hogy a színházigazgatók hagyományozottan nem minősítik egymás munkáját.

Máté Gábor
©

„A támogatásom annak szólt, hogy – túl a szakmai barátságon, ami közel 40 éves, ráadásul egy unikális tehetségű művész megítélése - elképesztő energiával biztosítja a Víg és részeinek működését, nem mindennapi az az eredményesség, ami statisztikailag is kimutatható. (Csinálja utána bárki.)”

Máté Gábor hozzátette: ha Eszenyi Enikő most gyűjtene ajánlásokat, arra kérné, hogy először is teremtsen tiszta helyzetet a személyével kapcsolatban, és az eredménytől tenné függővé a támogatását.

Az ATV megkeresésére Upor László, a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese a válaszában arról beszélt, hogy a Vígszínház régóta kiemelt partnerük, az intézményben a színész- és rendezőhallgatóik is kipróbálhatják magukat. „A Vígszínház belső működéséről keveset tudok, a színházi gyakorlatokról eddig negatív visszajelzést nem kaptunk. Ha a mostani vádak igaznak bizonyulnának, természetesen el kellene gondolkodnunk azon, hogy a hallgatóknak megfelelő-e a vígszínházi légkör” – írta Upor László.

Upor László
©

Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója a korábbi válaszában azt írta, amikor Eszenyi pályázatát támogatta, még nem jelentek meg a hatalmi visszaélésiről szóló nyilatkozatok. Benne több megválaszolatlan kérdés született meg, például az, hogy miért csak több évvel a Vígszínházból való távozásuk után szólaltak meg a nyilatkozók, vagy hogy miért nem jelezték annak idején az igazgatónak, hogy súlyosan kifogásolják a viselkedését. Jordán Tamás hangsúlyozta, hogy nem lát tisztán az ügyben, és minden színházban törvényszerűen akadnak joggal elégedetlenkedők.

Jordán Tamás
©

„Egy tényt nem lehet elvitatni. Az esténként 3 helyen játszó Vígszínház 97 százalékos látogatottsággal megy. Ez legalább 1700-1800 néző naponta. (ez egy saját becslés)
Sok minden hozzátartozik egy színházigazgató alkalmasságának megítéléséhez. A hatalommal való visszaélés elutasítása mellett ez a meggyőző nézettség az egyik legfontosabb szempont.”

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

„Nem Eszenyi Enikő ellen vagyunk, hanem a színházban dolgozókért” – megszólaltak a Víg korábbi tagjai

A Vígszínház néhány korábbi alkalmazottja nemrég nyilatkozatot adott ki, amelyben arról írtak, hogy Eszenyi Enikő vezetői kommunikációja nagyban hozzájárult a szerződésbontásukhoz. Megkerestük a nyílt levelet aláíró Hevér Gábort, Molnár Áront és Mészáros Mátét is: a színészek megalázottságról, takarásban síró kollégákról és súlyos szakmaiatlanságról számoltak be. Elmondták azt is, mit várnak a mostani kiállástól.

hvg.hu Kult

Eszenyi Enikő: Jól alszom, mert tiszta a lelkiismeretem

A Vígszínház igazgatója szerint nem igaz, hogy a bent lévők nem mernek beszélni vele, hiszen ő minden nap ott van a színházban, és mindenkivel kommunikál. Amikor felmerült, hogy Stohl András is aláírta a nyílt levelet, Eszenyi a színész előéletére célozgatott, majd azt mondta: nem kívánja kommentálni.