szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus miatt szombattól már a Zugligeti Libegő is leállt. A BKK Facebook-oldalán a hír ihlette vers jelent meg. De még milyen!

A vers címe: Egy búslakodó Libegő búcsúja.

Az ismeretlen költő már itt, a címben előrevetíti a költemény hangulatát, „búslakodó”, „búcsú”, az ilyen szavak halmozásakor az embernek rögtön sírni támad kedve, hátha még a vidám hangulatú „Libegő”-vel van összefüggesben-elentétben! Ráadásul egyetlen libegőről van szó, ami nyilván a magára maradottságot, árvaságot fejezi ki.

És akkor még csak a címnél járunk. Mert jönnek a mű bevezetős sorai: „Itt az idő, le kell állnom, / búcsúzni jöttem barátom! 😞/ Szemem könnyes, itt zokogok, / mert mától már nem dolgozok.”

Leállás, búcsúzás, könnyes szem, nem dolgozás – és mindeközben még egy a mai korra utaló emoji is mutatja, hogy sírjon, ordítsa ki magából a fájdalmát mindenki, akinek a Libegő jelentett valamit. De az is, akinek nem. A világ végéről van itt szó. Nem csak, hogy megszemélyesítette a nagy művész a zugligeti kedves kis közlekedési eszközt, hanem kivetíti az egész elmúlt, vidám, gondtalan világra annak a képét. A libegő nem dolgozik, a világnak egy időre vége. És azok a rímpárok! Állnom-barátom. Zokogok-dolgozok. Csodálatos, tanárnő kérem, a digitális oktatási térben.

A költemény (sőt: A KÖLTEMÉNY) további soraiban az árva libegő (a világ!) az elmúlásról, a magányról, a lassan múló időről mereng a János-hegyen, a megszokott bravúros rímkezelési technikával, és végén lemondana már minden földi jóról, megveti a materilaizmust, és kijelenti utasának (s ezzel minden utasnak, sőt az egész emberiségnek), hogy: „Ha fizetni nem is fogsz, / gondolatban légy velem!”

Keserű utolsó versszaka a lemondás, beletörődés hangja, de ugyanakkor  reményés is. „Jöjjön köd, eső, vagy járvány, / műszaki gond? Azt se bánnám! / Én itt várlak, némán, csendben, / magányosan Zugligetben.”

Vegyük észre, a költemény Tamkó Sirató Károly (v.ö.: „sirató”!) Libegő című versének párja. Hiszen ott is arról van szó, hogy nem is máma, nem is holnap, de majd egyszer, ha eljön egy jobb világ, akkor felül a költői én (és ezzel az egész emberiség) a libegőre.

Köszönjük a BKK-nak ezt a csodás verset! Hiszen nemsokára jön a Magyar Költészet Napja, pont addig tart a kijárási korlátozás is. Na, ugye!

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!