szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön debütál online Hajdu Szabolcs új filmje, a Békeidő, de miután Vitézy László sérelmezte a címválasztást, a Duna Tv szerda estére műsorváltozást jelentett be, hogy műsorra tűzze Vitézy Békeidő című filmjét.

Mint megírtuk, április 23-án a Vimeón debütál Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmje, a Békeidő. A nemrégiben elkészült alkotást a járványhelyzet miatt fogják online platformon forgalmazni. Hétvégén a hírre Vitézy László forgatókönyvíró és rendező is reagált,

aki kifogásolta a film címét, ugyanis Békeidő címmel ő már készített filmet, amelyet harminc évvel korábban, 1979-ben mutattak be.

Az MTI még hétvégén azt írta, hogy Vitézy a címegyezésre a közösségi oldalán reagált. "Elloptátok a címemet!" – írta, bár később ez a bejegyzése eltűnt, csak egy kommentje maradt az új alkotás plakátja alatt. Ebben úgy fogalmazott: "Én is fogok egyet forgatni Ernelláék Farkaséknál címmel. Vörös Föld címmel is forgathatnátok egyet. Üdv.Tiszteletem.V,L,"

©

Vitézy az M1 Híradónak címplágiumról beszélt, amelyet

tiszteletlenségnek, műveletlenségnek és ostobaságnak tart,

mire Hajdu Szabolcs elmondta, a bejegyzésből értesült a problémáról, Vitézy filmjét nem ismerte, de most már megnézte. Ő nem érezte lopásnak a címet, szerint a békeidő tág fogalomként értelmezhető, és a két alkotás szépen megfér egymás mellett.

Hajdu Szabolcs
©

Később Vitézy nem nyilvános posztban válaszolt Hajdunak, hogy nem fogadja el, hogy nem változtatja meg a filmje címét, ugyanis így akaratlanul is összemosódik a két alkotás, amit ő Hajdu "ideológiájából és munkatársainak névsorából (Schilling Árpád és Sárosdi Lilla) nagyon rosszul visel". Vitézy (kedden este, az Origón megjelent cikkben) Schillinget és Sárosdit az ellenzék szószólóinak hívta. "Összességében mindez nyílt provokáció" – mondta.

A rendező szerint az sem véletlen, hogy Hajdú filmjének szereplői között az ellenzék olyan szószólóit is megtalálni, mint Schilling Árpád, vagy Sárosdi Lilla. Összességében - mondja Vitézy László - mindez nyílt provokáció.

Erre már Schilling Árpád is reagált a Facebookon, közölte, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy ő és a felesége miben játszik: "Szabolcs szerint, miután a cím nem specifikus, elfér egymás mellett a 40 évvel ezelőtti és a mostani film. Vitézy László ezt nem fogadja el, és teljes politikai súlyát latba véve harcot indított az új film készítői ellen. Szerencsétlen módon a feleségem és az én nevem is előkerült, miután Vitézy László azt írta, hogy különösen nehezményezi, hogy mi is játszunk a filmben. Az első kérdésben nyilván lehetne vitatkozni, ha nem kente volna össze az egészet Vitézy László a hatalom bélsarával.

Ahhoz azonban senkinek semmi köze, hogy Sárosdi Lilla vagy én hol és mit csinálunk, művészeti munkánkban szabadon hozunk döntéseket. És szabadon hozza meg döntését az is, aki velünk dolgozni kíván.

Sajnáljuk, hogy Vitézy Lászlónak ennyi fejfájása van miattunk, mi mindketten nagyra tartjuk őt a Vörös föld című filmjéért, amit még évekkel ezelőtt láttunk. Mindenkinek szívből ajánlom. A történet, a szereplők, a rendezés, nagyszerű! Egyébként pedig nézzétek meg Hajdu Szabolcs új filmjét!"

Ezek után közleményt adott ki az MTI, amelyben arról írt, hogy

a Duna TV szerda este műsorára tűzi Vitézy László Békeidő című, 1979-ben forgatott játékfilmjét.

A hírrel kapcsolatban Vitézy megint kijelentette, hogy megalázó és tiszteletlen Hajdu címválasztása, ugyanakkor nem tervez jogi lépéseket tenni miatta.

"Nekem nagy ünnep van ma: 1979-ben forgatott filmemet ma a Duna tévé 21.55-kor műsorára tűzi. Műsorváltozást jelentettek be, ez számomra eléggé nagy elégtétel és a közönség is láthatja, hogy egy ilyen régen forgatott film, ha jól van megcsinálva, egyáltalán nem porosodik, és abszolút tiszta képet ad arról, hogy milyen volt a szocializmus" – tette hozzá Vitézy László.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kocsiból szemetelőket kezdi figyelni egy intelligens kamerarendszer Angliában

A kocsiból szemetelőket kezdi figyelni egy intelligens kamerarendszer Angliában

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

A Momentum elnöke Jakab Pétert kritizálta az egynemű párok örökbefogadásáról alkotott véleménye miatt

A Momentum elnöke Jakab Pétert kritizálta az egynemű párok örökbefogadásáról alkotott véleménye miatt