szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az MTA élén.

A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé. Honlapjukon azt írták: a 24 órás szavazás hétfő este kezdődött és ma este zárult le.

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia élén. A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkárhelyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő hároméves ciklusban. A közgyűlés döntött a három közül két alelnök személyéről is. Az Akadémia vezetői megbízatásuk lejárta után egyszer újraválaszthatók – írta közleményében az MTA.

A hvg.hu forrásainak döntő többsége korábban szintén Freund Tamást tartotta befutónak, aki ígérete szerint helyreállítaná a kormánnyal a békét és szíve szerint visszavenné a kutatóhálózatokat, igaz, nem úgy, ahogy eredetileg volt.

Freund az elnöki pályázatában azt írta, a korábbi gyakorlatnak megfelelően helyre akarja állítani a miniszterelnökkel és a kormány tagjaival a közvetlen kapcsolatot, az MTA függetlenségének veszélyeztetése nélkül. A kommunikációs csatornát "kétirányúvá" tenné, ami azt jelenti, nemcsak az Akadémia hajt végre kormányzati megrendeléseket, hanem a kormánytól is vár fogadókészséget az ő ötleteikre.

Az InfoRádiónak adott interjúban úgy fogalmazott:

az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben, nem áshatja be magát lövészárokba.

Pályázatában arról is írt, szeretné erősíteni az MTA szerepét az elcsatolt Eötvös Loránd Kutató Hálózat (ELKH), valamint az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok működtetésében. Mindezt úgy vetné fel a kormányzati tárgyalásokon, hogy "a nemzeti érdekeket tisztelő, kölcsönösen előnyös, konstruktív kapcsolatépítést" ne kockáztassa.

A másik jelölt Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, az MTA Közoktatási Bizottságának vezetője volt. Ő arról beszélt, az Akadémiának tükröt kell tartania a társadalom elé, ami mind a szaktudósoknak, mind az általános világképpel foglalkozó filozófusoknak alapvető feladatuk.

Elnöki pályázatában arról írt, szerinte a szabad kutatás révén elkerülhetetlenül megjelenik a kritikai szellem, ami azt a társadalmi érdeket is közvetíti, hogy az erőforrásokért folyó küzdelem ne helyettesítse az új tudásért való küzdelmet.

Freund Tamásról 2010-ben készített portrét a HVG, ezt itt olvashatja:

Freund Tamás már 10 éve is fontolgatta, hogy egyszer MTA-elnök lesz

A Bólyai-díjas agykutató beszélt arról is, hogy ülne-e Orbán Viktor mellett egy konferencián, és arról, hol helyezné el magát az agykutatók világranglistáján. Freund Tamással a HVG 2010 áprilisában készített portréinterjút, ezt közöljük most újra változtatás nélkül. - Ez a ma legértékesebb, ötvenezer dollárral járó díj még sokba kerülhet önnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lindner András, Horváth Zoltán hvg360

Freund Tamás már 10 éve is fontolgatta, hogy egyszer MTA-elnök lesz

A Bolyai-díjas agykutató beszélt arról is, hogy ülne-e Orbán Viktor mellett egy konferencián, és arról, hol helyezné el magát az agykutatók világranglistáján. Freund Tamással a HVG 2010 áprilisában készített portréinterjút, ezt közöljük most újra változtatás nélkül.

Windisch Judit Itthon

Most talán kiderül, mire ment ki a kormány játéka az MTA-val

Ezekben az órákban választja meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökét, kérdés, az új vezetőnek milyen lapot oszt a kormány. Bár van, aki szerint az online szavazás miatt nem lefutott a meccs, forrásaink döntő többsége Freund Tamás agykutatót tartja befutónak. Ő helyreállítaná a kormánnyal a békét és szíve szerint visszavenné a kutatóhálózatokat, igaz, nem úgy, ahogy eredetileg volt. A másik pályázó, Pléh Csaba pszichológus a "társadalom elé tükröt tartó kutatókat" védené az őket ért kritikáktól.

Simonka bejelentette, vallomást tesz a fideszes politikusról, aki kizáratná őt a pártból

Simonka bejelentette, vallomást tesz a fideszes politikusról, aki kizáratná őt a pártból

Azt állította, Orbán Viktor kinevezte választókerületi elnöknek, helyben viszont leszavazták

Azt állította, Orbán Viktor kinevezte választókerületi elnöknek, helyben viszont leszavazták

Elfogták a budapesti darabolós gyilkosság gyanúsítottját

Elfogták a budapesti darabolós gyilkosság gyanúsítottját