szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem generációkon átívelő örökségét most politikai-ideológiai céloktól vezérelve lerombolják. Ne hagyjuk, hogy egy egyetem szabadságharcát sárba tiporja a hatalom!" – hangsúlyozza a Facebookon közzétett videójában az SZFE diáksága.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Továbbra is tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem szervezeti átalakítása és az új kuratórium miatt.

Az államiból augusztus elején alapítványi tulajdonba kerülő egyetem új kuratóriumának elnöke a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila lett, az új vezetést azonban nem hajlandó elfogadni az egyetem diáksága. Néhány napja közzétett közleményükben azt írták, feltételeik – melyek szerint az öttagú kuratóriumba három tagot jelölhessen az egyetem szenátusa, két tagot pedig a minisztérium – nem teljesültek.

A Színművészeti hallgatóit és a jelenlegi tiltakozásokat közben folyamatosan támadja a kormánypárti sajtó, a PestiSrácok nemrég Végre! Liberális hüllőkeltetőből nemzeti intézmény lesz a színművészeti! címmel közölt vezércikket, amelyben a szerző azt írta:

Miféle szabadságról hadováltok, ifjak? Zavart érzek az erőben. Ez egy egyetem, nem pedig Woodstock vagy Ozora, ahol napokig hentereghettek a fűben, szétcsúszva. Ide tanulni jártok, nem követelőzni. A nevetek is az: hallgató. Tehát hallgattok, figyeltek. Próbáltok okosabbak lenni, mint mielőtt odakerültetek volna. De ez a „szabadságos” szöveg nagyon gyenge.

Az új kuratórium egyik tagja, Lajos Tamás operatőr-producer a Magyar Nemzetnek azt mondta: meggyőződése, hogy a tanárok által felheccelt és manipulált diákok tüntettek, és hozzátette azt is, hogy szerinte "nagyon kevés mostanában az a komoly produktumokat előállító rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve annak rendező szakán végzett".

A szintén frissen kuratóriumi tagnak kinevezett Rátóti Zoltán pedig arról beszélt a Mandinernek adott interjúban, hogy "lassan meg lehetne látni azt, hogy nem rosszindulattal vagyunk, ez a kuratórium nem egy fenyegető testület, és a modellváltás nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé".

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata nemrég grafikonokkal és statisztikai adatokkal teli videót tett közzé, amelyben többek között felsorolják, hogy az elmúlt tíz évben az egyetemen végzett színészhallgatók 96 százaléka jelenleg is aktív, 78 százaléka kőszínházban, ebből 38 százalék vidéki színházban kezdte pályáját.

Hozzáteszik azt is, hogy az utóbbi harminc évben az összes színházi állami díjjal kitüntettetek 74 százaléka, a filmes állami díjat kapóknak pedig 67 százaléka végzett az egyetemen, de a videóban többek között a mester-tanítvány viszony fontosságát is hangsúlyozzák:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hazaengedték a kórházból Pataky Attilát

Hazaengedték a kórházból Pataky Attilát

Az MNB szerint 160-240 ezer családon segít a meghosszabbított hitelmoratórium

Az MNB szerint 160-240 ezer családon segít a meghosszabbított hitelmoratórium

Hogyan kerüljünk közelebb a belső anyánkhoz?

Hogyan kerüljünk közelebb a belső anyánkhoz?