szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A színművészeti egyetem kuratóriumának elnöke azt állítja, nem kapott hivatalos dokumentumot arról, hogy az egyetemi szenátus lemondott volna.

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának elnöke az Egyenes Beszédben beszélt az egyetem körül kialakult helyzetről. Azt leszögezte, a tiltakozások miatt nem vonul vissza. Az egyetem lemondott vezetéséről azt mondta, nem akartak elfogadni semmit és nem is akartak tárgyalni. Szerinte a korábbi megbeszéléseken is csak ultimátumokban gondolkodtak, elzárkóznak minden változástól.

Szóba került az új alapító okirat is (amiben minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust). Ez szerinte szabályszerűen jött létre és azért van rá szükség, mert csak így lehet esély a változásra. Úgy gondolja, nem akarja meghallani az egyetem, hogy nem szándékoznak dolgokat eltüntetni, csak másfajta gondolkodásmóddal közelítenék meg a képzést, párhuzamosan a többivel.

Vidnyánszky szerint az SZFE nagyon zárt rendszerben működik és elszakadt a szakmától. A kuratóriumi elnök arról is beszélt, hogy próbáltak tárgyalni, bár nem rektorhelyettessel, vagy a kancellárral, "hanem olyan emberekkel, akik kommunikálnak", de nem kaptak pozitív választ, "az jött, hogy önjelöltek vagyunk".

Ígéretet tett arra, hogy a tiltakozókat nem éri retorzió, mindenki végigviheti az osztályt, a diákok megkapják az összes tanárt, ahova felvételiztek, "kivéve, ha az oktatók felállnak."

Vidnyánszky Attila szerint egyébként nem mondott le a szenátus, mivel nem ők kaptak erről semmilyen hivatalos dokumentumot. Szerdára hivatalos találkozót kezdeményezett a lemondott rektorhelyettessel, Upor Lászlóval

Arra a kérdésre, hogy hogyan csinál majd rendet az egyetemen, Vidnyánszky azt mondta, most mindkét félnek bizonyítania kell. Nekik azt, hogy szakmaiság mentén gondolkodnak, a másik félnek pedig, hogy nyitottak és befogadók.

Az SZFE Vas utcai épületénél hétfő este tartottak demonstrációt, amiért az intézmény szeptembertől alapítványi formában működik tovább. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen az egyetem több munkatársa és a diákság is tiltakozott.

A tüntetés előtt az SZFE szenátusa és a vezetése is lemondott, mert szerintük az autonómia minden lényeges elemét felszámolták. A demonstráció után az intézmény több hallgatója letáborozott az épületben, majd blokádot állított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában