szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Balogh Erika szerint 2006-ban „elbánt” férjével az egyetem, miután Ascher lett az intézmény rektora. A rendező erre egészen másképp emlékszik.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Nyílt levelet tett közzé Ascher Tamás a Facebookon, amelyben egy kedden, az Origón megjelent interjúra reagált. Balogh Erika színésznő ebben arról beszélt, hogy férjét, Pintér Tamást annak idején politikai nézetei miatt rúgták ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, épp akkor, amikor Ascher Tamás lett az intézmény rektora.

Balogh Erika elmondta, férje, az Oroszlánként ismert kaszkadőr 2006-ban már 40 éve tanított a főiskolán, ám Ascher kinevezése után nem sokkal

egy délután felhívta a titkárnő azzal, hogy „nem kell másnap reggel 8-ra jönnie a főiskolára tanítani a tanár úrnak, mert nyugdíjazták".

„Az eltávolítás oka nyilvánvaló volt. Ezt meg is mondták neki, közölték vele, hogy rossz oldalra állt. Nem sokkal korábban a december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán ugyanis felállt a pódiumra a Fidesz-MPSZ nagygyűlésén. Nyilvánvaló, hogy emiatt rúgták ki” – mondta a színésznő az Origónak.

Hozzátette, férje soha többé nem ment az intézmény környékére, 2012-ben pedig, amikor meghalt, a színésznő felhívta a főiskolát, és kérte, hogy tegyék ki a fekete zászlót, amire állítása szerint azt válaszolták, hogy „már úgysem emlékszik rá senki”. „De azt sem kérdezték meg, hogy hol lesz a temetés, ahogy azt sem, hogy küldhetnek-e egy szál rózsát, vagy bármilyen szinten a saját halottjukként tekintik, miután 40 évig dolgozott ott” – mondta az interjúban.

Ascher Tamás nyílt levelében az interjúra reagálva azt írta: soha nem mondana ki olyan hülye mondatot, hogy „a rossz oldalon állsz”.

„Oroszlánt én is – mint mindenki – nagyon szerettem, tanárom volt, később sok munkára hívtuk Kaposvárra, én például a Hamletbe. Fogalmam sem volt, melyik oldalon áll, sem ő, sem Balogh Erika. Ki figyel erre egy 40 éve vívást, lovaglást, ilyesmiket tanító sportember esetében? Kit érdekelnének esetleges politikai nézetei? Vagy, ami még nagyobb hülyeség volna, a felesége nézetei? – a fura az, hogy eddig számomra normálisnak tűnő emberek is elhiszik ezt. Nyilvánvaló, Pintér büszkeségét sérelem érte, ő maga költötte ezt a változatot.”

Soha nem mondanék ki ilyen hülye mondatot: a rossz oldalon állsz. Oroszlánt én is - mint mindenki- nagyon...

Közzétette: Tamas Ascher – 2020. szeptember 23., szerda

Ascher szerint Pintér Tamást nem kirúgták, hanem 65-66 évesen nyugdíjazta az intézmény a tanév végén. „Ekkoriban már nemigen kérték az osztályfőnökök a közreműködését, ennek is volt biztosan oka. Egy jobban dotált egyetem megengedhette volna magának, hogy érdemeire való tekintettel még tartsuk állásban továbbra is, nyugdíj-kora ellenére, de nagyon szegények voltunk” – írja, és hozzáteszi, ebben az időszakban sokaktól váltak meg, például Benedek Miklóstól vagy Bálint Andrástól, és mindegyik fájdalmas búcsú volt.

Ascher a bejegyzésben azt írja, Pintér Tamást a rektori irodában búcsúztatták, pezsgőt ittak, semmilyen politikai oldalról nem volt szó – a hozzá írt levelét egyébként szintén megosztotta a Facebookon.

„Halálakor természetesen kint volt a fekete zászló, Erika azonban betelefonált a titkárságra, rövidnek találta a honlapra kitett búcsúztatónkat. Tipikus színész-tódítás, hogy bárki azt mondta volna, már nem emlékszik rá senki – hisz a honlapon megemlékeztünk róla.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevés európai országban marad olyan kevés szabadon elkölthető pénze a családoknak, mint Magyarországon

Kevés európai országban marad olyan kevés szabadon elkölthető pénze a családoknak, mint Magyarországon

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei