szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tiltakozó diákok továbbra is kitartanak amellett, hogy az egyetemnek jelenleg nincs legitim vezetése.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Nem ajánlatnak, hanem ultimátumnak tekintik a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár nyílt levélben megfogalmazott ajánlatát, miszerint október 7-ig szabadítsák fel az épületet, és fejezzék be a sztrájkot

– jelentették be a diákok a hétfő délutáni sajtótájékoztatón.

az egyetemi autonómia feltételei rögzítve vannak a nemzeti felsőoktatási törvényben, nem képezhetik semmilyen egyeztetés részét, amennyiben a minsiztérium biztosítja az autonómiát, az intézmény lehetséges átalakítása kapcsán a miniszterrel tárgyalunk, alkotmányellenes, törvényre hivatkozva kijelölt, illegitim fenntartó jogszerűtlenül kinevezett intézményvezetőivel nem.
Az egyetemi dolgozók sztrájkjának harmadik napjában a tanulmányi félév felfüggesztésével fenyegetni abszurd, nem beszélve arról, hogy a tanév érvényes vagy érvénytelen voltáról csak jogszerűen kinevezett vezetőségnek lenne felhatalmazása dönteni. Az SZFE-nek legitim vezetése jelenleg nincs.

"Az egyetemi autonómia feltételei rögzítve vannak a nemzeti felsőoktatási törvényben, nem képezhetik semmilyen egyeztetés részét, amennyiben a minisztérium biztosítja az autonómiát, az intézmény lehetséges átalakítása kapcsán a miniszterrel tárgyalunk, alkotmányellenes, törvényre hivatkozva kijelölt, illegitim fenntartó jogszerűtlenül kinevezett intézményvezetőivel nem" – tették hozzá.

Az egyetemi dolgozók sztrájkjának harmadik napjában a tanulmányi félév felfüggesztésével fenyegetni abszurd, nem beszélve arról, hogy a tanév érvényes vagy érvénytelen voltáról csak jogszerűen kinevezett vezetőségnek lenne felhatalmazása dönteni. Az SZFE-nek legitim vezetése jelenleg nincs

– jelentették ki.

A hallgatók szerint az alaptörvény és a felsőoktatási törvény után az illegitim vezetőség hajlandó lenne A munka törvénykönyvét és a Büntető törvénykönyvet is megsérteni. Úgy fogalmaztak: a kuratórium által újonnan kinevezett kancellár bérvisszatartással zsarolja egyetemük dolgozóit. A hallgatók kiállnak az egyetemi polgárság bármely tagjának jogellenes kényszerítése ellen.

Az egyetem hallgatósága a blokádot fenntartja, a tiltakozáshoz való demokratikus jogával továbbra is él, ennek akadályát a továbbiakban sem látja.

A hallgatók elmondták, hétfőre meghívást kaptak az M5 Ez itt a kérdés című műsorába, ahol két jelenlegi hallgató Zalán Jánossal és Novák Emillel folytatott volna szakmai vitát, élőben. A közszolgálati tévé az utolsó pillanatban az adásfelvételt technikai okokra hivatkozva elhalasztotta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Farkas Zoltán: Memóriapróba

Farkas Zoltán: Memóriapróba

Javít az algoritmusán a Facebook, a látássérültek is jobban tudják majd használni az oldalt

Javít az algoritmusán a Facebook, a látássérültek is jobban tudják majd használni az oldalt

Keresztbe tenne az Északi Áramlat 2-nek Navalnij miatt az Európai Parlament

Keresztbe tenne az Északi Áramlat 2-nek Navalnij miatt az Európai Parlament