szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfő reggel a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói szerettek volna köszönetet mondani a támogatóknak. Az egyetemfoglaló diákoknak írt leveleket és szolidaritási nyilatkozatokat a szakma nagyjai olvasták fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete előtt.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

"Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Egyetemünket fenntartó alapítvány alapítói jogainak gyakorlója immáron másfél hónapja nem válaszol követeléseinkre. Ezért hétfő reggel, a munkaidő kezdetén meg szeretnénk mutatni, hogy mennyien állnak az autonóm felsőoktatás mellett"

– közölte az SZFE HÖK az október 19-i esemény leírásában. Az ITM Szemere utcai épületénél többek között olyan ismert színészek, rendezők olvasták fel az egyetemfoglaló diákokat támogató leveleket és nyilatkozatokat, mint Bánsági Ildikó, Hernádi Judit, Reisz Gábor, Szirtes Ági, Pintér Béla, Pogány Judit, Halász Judit, Kováts Adél, Pelsőczy Réka, Alföldi Róbert, Csákányi Eszter, Pálfi György, Mácsai Pál és Mucsi Zoltán.

Élő adásunk a helyszínről:

Az első blokkban – Nagy-Kálózy Eszter, Bánsági Ildikó és Hernádi Judit – felolvasták például azt a több mint negyven világhírű művész által írt nyílt levelet, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvesztett autonómiájáért szól. A nyilatkozatot többek között Eddie Redmayne, Cate Blanchett, Helen Mirren és számos rendező írta alá. Elhangzott a 24 német művészeti főiskola és művészeti egyetem Rektori Konferenciájának, a Helsinki Művészeti Egyetem diáktanácsának, a Wesley János Lelkészképző Főiskola szenátusának, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatának tanárainak, illetve a Színházi Kritikusok Céhének levele, az Európai művészetoktatási szervezetek, az Oktatói Hálózat, Stádium 28 Kör, Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fóruma által közösen írt nyilatkozata, és az a támogatói levél is, amelyet az Újvidéki Művészeti Akadémia tagjai küldtek a hallgatóknak.

©

Reisz Gábor és Nagy Zoltán többek között a PTE filozófiaoktatóinak, a BME diákságának, a Corvinus Egyetem szakszervezetének, a Bibó István Szakkollégium jelenlegi és volt tagjainak levelét, illetve azt a nyilatkozatot olvasták fel, amelyet hat ausztriai művészeti egyetem szenátusai adtak ki közösen.

Szirtes Ági az ELTE BTK, illetve az ELTE Hallgatói Önkormányzat közleményeit olvasta fel, utóbbi levélből kiemelte:

"A felnőtté válás kapujában, tele várakozással, úton egy új, jobb élet felé ezek a srácok sokkal többet érdemelnek."

©

Sodró Eliza és Molnár Áron szintén az ELTE támogatói nyilatkozatait olvasták fel, Pintér Béla pedig név szerint sorolta a Kaposvárról támogató színészhallgatókat, köztük két Vidnyánszky-osztály egyes tagjait. Pogány Judit piros-fehér szalaggal a nyakában olvasta fel többek között a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Jogászok és joghallgatók nyilatkozatát, Enyedi Ildikó filmrendező pedig a szalagot a derekára kötve tolmácsolta a bécsi Burgtheater, valamint a Német Filmakadémia és a Német Színházi Szövetség vezetői által közösen írt nyilatkozatot.

©

Szilágyi Csenge és Rába Roland a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatóinak, az ELTE Angol–Amerikai Intézetének nyilatkozatát olvasták fel, Halász Judit és Polgár Csaba pedig a szolidaritási nyilatkozatok mellett néhány nem művészeti szervezettől származó levelet is tolmácsolt, mint például a Hivatalos Tacskótalálkozó teljes stábja által aláírt nyilatkozatot, vagy a "80 éves Klára által írt levelet", aki azt üzente a fiataloknak, hogy

sokaknak adnak erőt, és ha fiatal lenne, ő is ott lenne velük.

Szabó Győző, Bánfalvi Eszter, Kováts Adél, Lázár Kati és Jordán Adél után Székely Kriszta és Elek Ferenc következett, ők például a mitos21 Európai Színházi Hálózatának, és a Német Bábosok Szövetségének leveleit olvasták fel, majd John Litgow szavait idézték, aki nem csak a tenyerébe írta, hogy SZFE, de üzent is a hallgatóknak:

Kedves barátok, a művészek mindenhol tudnak a küzdelmetekről, és támogatnak benneteket. Nagy tisztelettel és csodálattal állok a bátorságotok előtt.

John Arthur Lithgow amerikai színész, zenész, író, költő és énekes üzenete: Dear friends, artists everywhere know about...

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 7., hétfő

Rujder Vivien és Pelsőczy Réka felolvasása után Alföldi Róbert és Csákányi Eszter lépett a színpadra, akik a HÖOK, illetve Tarr Béla leveleit olvasták fel. A rendező nemrég közleményben tiltakozott az ellen hogy a filmjét felhasználják a Színház- és Filmművészeti Egyetem megszállására, erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Ónodi Eszter, Kis Hajni filmrendező a támogatói nyilatkozatok mellett a városi sétákat szervező Hosszúlépés levelét olvasták fel. Ebben azt írták, egész nyáron tervezték az SZFE bejárását, ám az új helyzetben ez most elképzelhetetlen lenne. „Ahogy séták sincsenek szabadság nélkül, úgy művészet sem. Alkotni lehet méltatlan körülmények között, széteső bútorokkal, összeomló épületekben, de lehetetlen függetlenség és szabadság nélkül. És ezt veszik most el az SZFE-től. Természetes, hogy velük vagyunk és azt írjuk: #freeSZFE”.

©

"Kedves diákok, reménységeink, mivel segíthetek? Szívesen beállok közétek, ha kell." "Kedves hallgatók, kedves lemondott vezetőség, 200 kilométerről figyelem a felháborító eseményeket. Ne hagyjátok magatokat, küzdjetek a függetlenségetekért. Örülök, hogy végre van egy csapat, tartsatok ki" – szólt néhány civil hang is, Ascher Tamás és Ötvös András tolmácsolásában. Délelőtt 10 órakor pontosan 120 perce megállás nélkül olvasták fel a színészek, rendezők a támogatói nyilatkozatokat.

Pálfi György és Thuróczy Szabolcs felolvasása után Básti Juli következett, a nyilatkozatok mellett a színésznő is felolvasott néhány civil levelet:

Kedves fiatalok, egy nyugdíjas nagymama vagyok, akinek öt unokája van, ebből kettő már elhagyta az országot. Önök végre reményt adtak arra, hogy kitartással, keményen lehet változtatni. Köszönjük az iránymutatást, a kemény kiállást. Tudjuk, hogy önök tanulni mentek oda.

Mucsi Zoltán Jászay Tamás újságíró, kritikus, szerkesztő Szegeden elhangzott beszédéből olvasott fel részleteket, majd a "Nógrád megyei Melósok Szövetségének" üzenetét tolmácsolta.

Mácsai Pál Schein Gábor író, költő az egyetemfoglalóknak írt versét olvasta fel, amelyet hosszú vastaps kísért.

#freeszfe Az SZFE diákjainak és tanárainak tiszteletére Szerelem, vitorla, idő Minden, ami tud, fölszáll az égre. A...

Közzétette: Gábor Schein – 2020. október 16., péntek

Az ITM épületének ajtajában két rendőr állt, a felolvasás ideje alatt a minisztérium épülete előtti szakasz teljesen megtelt.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése előrehozott őszi szünetre hivatkozva megpróbálta kiüríteni az egyetem épületeit pénteken, de nem járt sikerrel, sőt, a hallgatók még egy újabb épületet is elfoglaltak.

A vezetőség vasárnap azt közölte, hogy a korábban kiadott rektorhelyettesi és kancellári rendelkezések továbbra is érvényben vannak, így az egyetemen az őszi szünet hivatalosan elkezdődött, a szünet utáni első munkanap október 27-én lesz. Azt írták, hogy aki az őszi szünet alatt külön kancellári engedély nélkül az SZFE létesítményeiben tartózkodik, azt saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét.

Az SZFE oktatói vasárnap este kiadtak egy közleményt. Ebben az áll, hogy Szarka Gábor, Novák Emil és Zalán János állításai meglepőek, mivel a rendelkezéssel szemben október 16-án halasztó hatályú keresetet terjesztettek elő, ezért az szerintük nem végrehajtható.

A blokád 49 napja tart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

Müller Cecília: Majka jelképpé vált

Müller Cecília: Majka jelképpé vált

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv