szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rászorulók támogatásán kívül az ösztöndíjakat sem utalták – tudta meg a hvg.hu az egyetem egyik hallgatójától. Kancellári utasításra pedig bezárták az oktatás egy fontos, külső helyszínét.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Már október közepén, de legkésőbb október végén meg kellett volna érkeznie a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) érintett hallgatóinak számlájára a szociális támogatás és az ösztöndíj összegeinek, de az utalást megindító dokumentum az új vezetés által kinevezett kancellár, Szarka Gábor aláírására vár – tudta meg a hvg.hu az SZFE hallgatóitól november 5-én, csütörtökön délután.

Az ügyben kerestük Szarka Gábort is, aki közölte: egyelőre nem kíván nyilatkozni. Röviddel cikkünk megjelenése után azonban küldött egy SMS-t arról, hogy "a szociális ösztöndíjak kiutalásra kerültek az SZFE-n". Ez után több érintett hallgatónál is érdeklődtünk az SZFE-n: azt mondták, a számlájukra még nem érkezett meg az összeg, de bizakodóak, és remélik, az átfutási idő után valóban megérkeznek az ösztöndíjak.

A hallgatói ösztöndíjra tanulmányi eredmény alapján lehet jogosult egy hallgató, a szociális támogatást viszont rászorultsági alapon ítélik meg: a támogatási kérelem elbírálásakor figyelembe veszik többek között a lakhatási körülményeket, a lakhely távolságát az egyetemtől, a hallgatóval egy háztartásban élők jövedelmét, az egészségügyi állapotot.

Vagyis azoktól vonták meg a támogatást, akiknek a legnagyobb szükségük van rá

– fogalmazott Szurdi Panni, az egyetem hallgatója.

A két támogatás összege szeptemberre és októberre egyes hallgatóknál akár a 70-80 ezer forintot is elérheti. A sok esetben a hallgatók egyetlen bevételét jelentő összeget az egyetem hallgatói adományokból előlegezték meg. A támogatások kérdése nagyjából minden ötödik nappali tagozatos hallgatót érint az egyetemen.

Megtudtuk azt is, hogy Szarka Gábor kancellár utasítására újabb olyan helyszínt zártak be a dolgozók, amely fontos a tanuláshoz: a filmes tanszék egyik külső műtermét a Róna utcában. A terem az operatőr hallgatók számára létfontosságú, heti négy órát tartottak itt, de rendező-, vágó-, látványtervező- és más filmszakos hallgatók számára is itt tartottak heti egy-két órát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!