szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Balázs Fecó a 60-as évek végén tűnt fel a Neotonban, a magyar rocktörténet meghatározó zenekaraiban játszott, majd sikeres szólókarriert tudhatott magáénak. Szinte a színpadon a halt meg, hiszen rosszulléte előtt néhány héttel is koncertezett. Hatalmas életművéből választottunk tíz dalt.

1967-ben, az akkor még progresszív rockot játszó Neoton tagja lett, ez hozta meg számára az országos ismertséget. Ilyen dalokat játszottak akkoriban:

1972-ben Som Lajossal kivált a Neotonból és megalapították „a magyar Jimi Hendrixszel”, Radics Bélával az első magyar hard rock zenekart. A rövid életű Taurus XT mindössze egy évig létezett, de kitörölhetetlen hatása volt a magyar rockzenére.

1978-ban alakította meg a Korált, amelynek első lemeze 1980-ban jelent meg. Ezt, és arról a Maradj velem című dalt a Magyar Televízió Pulzus című műsorában mutatták be.

Járták az országot, mindenütt telt házak előtt játszottak, például 1981-ben így adták elő az Anyám vigasztalj engem című dalt:

1981-ben a Tánc- és Popdalfesztiválon a Homok a szélben című dallal nagy sikert arattak: harmadik helyezést értek el, és közönségdíjat kaptak.

Balázs Fecó leginkább a lírai dalairól volt ismert, de közel állt hozzá azért a zúzósabb rock is, bizonyíték erre a Ne állj meg soha:

A Korál harmadik albumáról, az Óceánról talán ez volt a legnagyobb sláger:

Balázs Fecó több filmhez is komponált zenét, ez a dal például a Nyolc évszak című tévésorozathoz készült:

2000 tavaszán jelent meg A csönd évei című lemeze, amelyen duettet énekel Keresztes Ildikóval:

Talán a legutolsó koncertfelvétel Balázs Fecóról a halálát is okozó koronavírus miatt létrehozott (közönség nélküli) raktárkoncert-sorozatban készült, íme egy részlet:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap

Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését