szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elhunyt Börcsök Enikő, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

53 évesen, éppen a születésének napján halt meg a színész – közölte a gyászhírt a Vígszínház.

"A Vígszínház társulata mély megrendüléssel tudatja, hogy ma hajnalban, hosszú, súlyos betegség után 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő színművész, Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész. Halála nemcsak a Vígszínház számára, de az egész magyar színházi és kulturális életnek is felbecsülhetetlen veszteség" – fogalmaz a társulat a közleményében.

Augusztusban derült ki, hogy Börcsök Enikő bizonytalan ideig kórházi kezelésre szorult, az évad első bemutatóját, Az öreg hölgy látogatását is kénytelen volt átadni kolléganőjének. Börcsök Enikő ekkor a Borsnak azt mondta, reméli, hogy novemberben már vissza tud menni játszani, „addig véget érnek a kezelések, és a színházak is nyitva lesznek a járvány alatt. A koronavírus miatt így is a komplikáltabb a helyzet, de én nagyon bizakodóan tekintek a jövőbe” – fogalmazott akkor.

A hazai színjátszás egyik legmeghatározóbb alakja volt

A Mezőtúron született Börcsök Enikő 1987-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Marton László osztályába, 1991-ben szerzett diplomát. Az elmúlt évtizedekben a magyar színjátszás egyik legmeghatározóbb figurájává vált, tehetségét számos díjjal és elismeréssel jutalmazta a szakma. 1998-ban Jászai Mari-díjat kapott, 2009-ben pedig megkapta a Színikritikusok Díját az Augusztus Oklahomában című darabban nyújtott játékáért. 2015-ben lett tagja a Halhatatlanok Társulatának.

©

1994 óta volt a Vígszínház hűséges tagja és vezető színésznője. Itt többek között a Macskajáték Egérkéjének, a Mágnás Miska Marcsájának szerepét osztották rá, de emlékezetes alakítást nyújtott a Dobardanban, a Faustban, a Sógornőkben, Az Iglic címszerepében, vagy a Mikvében és a Tótékban.

"Legendás alakítások sora fűződik nevéhez, melyekben megmutatta drámai erejét, páratlan humorát, olthatatlan élet- és játékszeretetét. Igazi társulati és közösségi ember volt, rendkívüli személyisége, melegszívűsége, segítőkészsége, nyitottsága, csillapíthatatlan energiája és tenni akarása pótolhatatlan űrt hagy maga után" – írja róla a színház.

Filmes szerepeket is gyakran vállalt, közismertté az 1991-es Melodráma című filmben történt bemutatkozása tette. Ezen kívül szerepelt az Üvegtigrisben, Az ajtóbanA nagy füzetben, az Isteni műszakban, vagy a Viharsarokban, és állandó szinkronhangja volt Melissa McCarthy amerikai színésznőnek. A Paszport című filmben nyújtott alakításáért 2001-ben a 32. Magyar Filmszemle Legjobb Női Alakítás díját kapta meg.

Börcsök Enikő a Vígszínházról: Szomorú, ha egy igazgató a hatalmával próbál tekintélyt parancsolni

A benzinkúton a szappanoperák hőseinek előre köszönnek, én meg ott állok mögötte, és senki sem tudja, ki vagyok - mondja Börcsök Enikő. A színésznőt a Vígszínházban uralkodó feszült hangulatról, a zaklatási ügyekről, rendezői ambícióiról és traumákról is kérdeztük. HVG-portré.

2020 márciusában a színésznő interjút adott a HVG hetilapnak. Ebben elmondta, a Vígszínház többek között a nagyszínpad varázsával, az onnan jövő energiával tartja ott huszonöt éve – és persze az is, hogy kötődik a kollégáihoz.

"Vagyunk még páran az idősebb korosztályból, akik őrzik a régi Vígszínház szellemiségét. Mostanában öt-hat estéket játszom havonta. Ha nem kapok feladatokat, megtalálom a helyem máshol. Bár néha, amikor kisebb színpadon játszom, úgy érzem magam, mint krokodil a befőttesüvegben."

©

Börcsök Enikő arról is beszélt, keresett-e valaha választ arra, miért sújtotta a sors több életre is sok traumával: az édesanyját a nyílt utcán véletlenül lelőtték, kétszer is átesett veseátültetésen, újraélesztésen. A színésznő erről azt mondta, alapvetően optimista alkat, nehezen, de túl tud jutni a tragikus dolgokon, amilyenektől más esetleg összeomlik vagy azt gondolja, nincs tovább. "Az akadályok, amiket az élet elém állít, megerősítenek. Pozitívan tekintek előre, hiszen már annyi mindent túléltem! A sors megjutalmazott azzal, hogy meggyógyultam. Kötelességem, hogy megpróbáljak segíteni a nálam elesettebbeken. Az én betegségem semmi ahhoz képest, amilyen beteg gyerekekkel, nehéz sorsú emberekkel találkozom."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát