szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Magas szerb kitüntetéseket vett át Peter Handke Nobel-díjas osztrák író, aki a hétvégén először látogatott a volt Jugoszlávia területére a legrangosabb irodalmi elismerés 2019-es elnyerése óta.

A szerbbarát írónak pénteken Banja Lakában, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) fővárosában a Bosznia-Hercegovina egyik részét alkotó terület érdemrendjét adta át Zeljka Cvijanovic RS-elnök. Ugyanaznap a kelet-boszniai Visegradban az Ivo Andric Irodalmi Nagydíjat nyújtotta át neki Emir Kusturica filmrendező. Pénteken Belgrádban a legmagasabb szerb állami kitüntetést, a Karadjordje-érdemrendet adta át számára Aleksandar Vucic szerb elnök. Az elismerést már tavaly odaítélték az osztrák írónak, de Handke a múlt évben nem tudott a Balkánra utazni.

Szarajevóban elutasítással és megrökönyödéssel fogadták Peter Handke diadalmenetét szerb földön, a bosnyák médiában népirtástagadónak nevezték az osztrák szerzőt, aki bírálói szerint bagatellizálja vagy elhallgatja a délszláv háború idején elkövetett szerb háborús bűnöket. A boszniai államelnökség horvát tagja, Zeljko Komsic azt mondta, "hiába kapott Nobel-díjat Handke, a lelke mélyén egy fasiszta".

Már Handke Nobel-díja is nagy visszatetszést váltott ki több balkáni országban, s a svéd fővárosban tiltakozást is tartottak az író ellen. Handke egyébként már 1999-ben támadások kereszttüzébe került, amikor bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen. 2006-ban Slobodan Milosevic szerb vezető temetésén is beszédet mondott.

Az osztrák író azzal is felháborodást keltett, hogy kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenicai mészárlást, amikor az 1992-1995-ös boszniai háborúban a boszniai szerbek több mint nyolcezer férfit és fiút gyilkoltak meg, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a tetteket, és indokot szolgáltathassanak a nemzetközi közösség közbelépésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!