szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kesselyák Gergely nyílt levélben közölte: nincs más választása, mint tiszteletben tartani a döntést, de így szükségtelenné válik a fesztiváligazgatói szerepvállalása.

A sajtóból értesültem arról, hogy Veres Pál polgármester úr a miskolci operafesztivál jövőjét a Bartók Tavasz rendezvénysorozat részeként képzeli el. Nincs más választásom, mint e döntést tiszteletben tartani, az én fesztiváligazgatói szerepvállalásom viszont ebben az esetben szükségtelenné válik.

Így kezdi nyílt levelét a 20 éve alapított miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója, Kesselyák Gergely, hozzátéve, a fesztivál volt az, amely még a Müpa megalapítása és az Opera átalakulása előtt „elindította a rendszerváltást Magyarország operaéletében”. Emlékeztet: 2011-ben, hogy ne a két intézmény konkurenseként működjön a fesztivál, az akkori polgármester kérésére megreformálták a Bartók Pluszt, azóta a kortárs operák megteremtése a missziója, neves, nemzetközi zsűrivel és operaíró versenyekkel, Eötvös Péter, valamint Luciano Pavarotti özvegye révén a Luciano Pavarotti Alapítvány támogatásával.

Kesselyák azt írja: üdvözli a Bartók Tavasz létrejöttét, sőt ha felkérik, maga is szívesen vállal szerepet karmesterként vagy rendezőként. „A Bartók Tavasznak azonban van menedzsmentje, így az én fesztiválalkotó szerepemre nincs szükség. Megszűnik az a bizonyos identitás is, aminek a fenntartásáért oly sokat dolgoztunk az elmúlt húsz évben. A Bartók Tavasz rendezvényeit nem Miskolcon, hanem Budapesten fogja megnézni a nemzetközi kultúraturista. A Bartók Tavasz Miskolc nevét nem fogja Európa opera-térképén tartani” – írja.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a kormány nemrég úgy döntött, hogy nem támogatja tovább a több évtizedes múlttal rendelkező Budapesti Tavaszi Fesztivált, sem az őszi társrendezvényét, helyette új fesztivált indít Káel Csaba kormánybiztos vezetésével, az eddig a Tavaszi Fesztiválnak adott költségvetésből: ez lesz a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, valamint az őszi Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. A Tavaszi Fesztivál neve és brandje így a (már ellenzéki) fővárosnál maradt, de a fesztivál sokkal kisebb léptékű lesz az eddiginél.

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az állam és a főváros ha néha döcögősen is, de régóta együtt szervezte a Budapesti Tavaszi Fesztivált, az állam most viszont minden egyeztetés nélkül kifarolt mögüle, és minden pénzt, paripát és fegyvert áttett egy új rendezvénybe. De vajon mindez csak az állam hibája?

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!