szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Virág és Nóra története sikeresen szerepelt egy újabb nemzetközi fesztiválon.

Június 1-6. között rendezték meg a Crossing Europe Nemzetközi Filmfesztivált Linzben. A fesztivál elhivatott az egyedi, kortárs, társadalmi témájú munkák bemutatása terén és évről évre hosszú, alapos válogatási folyamat eredményeként több mint 150 kiemelkedő szerzői játék- és dokumentumfilmet hív meg a programjába. A meghívott filmek döntő többsége korábban valamelyik A-kategóriás fesztivál programjában szerepelt.

Haragonics Sári és Dér Asia első egész estés dokumentumfilmje, az Anyáim története az egyik legnagyobb presztízsű dokumentumfilmes fesztiválon, a kanadai Hot Docs-on mutatkozott be 2020-ban és azóta számtalan felsztiválmeghívást kapott, vetítették többek között Szarajevóban, Minszkben, Tajpejben, Szalonikiben és a hazai BIDF-en is, ahol különdíjban részesült. Most a Crossing Europe dokumentumfilmes szekciójába kapott meghívást és az idei verseny Legjobb Dokumentumfilm díját nyerte el. A film jelenleg az HBO Go-n elérhető.

Dér Asia és Haragonics Sára rendezőket a forgatás körülményeiről, buktatóiról, és arról is kérdeztük ebben az interjúban, gondolták-e volna, hogy mire bemutatják a filmjüket, a kormány már el is rendezi a melegek örökbefogadásával kapcsolatos „joghézagot”.

„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni" - így készült az Anyáim története

Leszbikus, magyar örökbefogadó párról szóló dokumentumfilm debütál a napokban, amely nemcsak a szivárványcsaláddá válás hosszú folyamatáról, hanem a szerepkeresés nehézségeiről is nyíltan kíván beszélni. Dér Asia és Haragonics Sára rendezőket a forgatás körülményeiről, buktatóiról, és arról is kérdeztük, gondolták-e volna, hogy mire bemutatják a filmjüket, a kormány már el is rendezi a melegek örökbefogadásával kapcsolatos „joghézagot".

A film egyik szereplője pedig ebben a cikkben mesélt lapunknak arról az útról, amelyet feleségével bejártak, attól kezdve, hogy beadták az örökbefogadási kérelmet, egészen addig, amíg már kislányukat nevelve szembesültek a kisgyerekes élet megannyi örömével és gondjával.

"Lecsupaszítva odaálltunk a magyar állam elé, mi ilyenek vagyunk"

Szóba sem kerülhetne ma már, hogy az Anyáim története című dokumentumfilm meleg párja Magyarországon örökbefogadással családdá váljon. Nekik még sikerült.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Czeglédi Fanni Kult

„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története

Leszbikus, magyar örökbefogadó párról szóló dokumentumfilm debütál a napokban, amely nemcsak a szivárványcsaláddá válás hosszú folyamatáról, hanem a szerepkeresés nehézségeiről is nyíltan kíván beszélni. Dér Asia és Haragonics Sára rendezőket a forgatás körülményeiről, buktatóiról, és arról is kérdeztük, gondolták-e volna, hogy mire bemutatják a filmjüket, a kormány már el is rendezi a melegek örökbefogadásával kapcsolatos „joghézagot”.