Tetszett a cikk?

Az első magyar likőrgyártó vállalkozások királyi haszonbérletekből, úgynevezett regálebérletekből fejlődtek ki a 19. században. A korai vállalkozók anyagi biztonságát növelte, hogy sok esetben borkereskedéssel, pálinkafőzéssel, illetve ecetgyártással is foglalkoztak.

A legrégebbi hazai ecet- és likőrgyárat Braun Lajos alapította 1839-ben a budapesti Üllői út 60. szám alatt, ahol mintegy 50 munkásával likőröket, ecetszeszt, borecetszeszt és pezsgőborokat készített.

A hamar ismertté vált gyár sorra nyerte a hazai és külföldi kiállítási díjakat - egyik oklevelüket Kossuth Lajos és gróf Batthyány Lajos írta alá -, termékei évtizedeken keresztül kedveltek voltak, s a század második felében a nevessé vált Braun likőr mellett már konyakot, rumot is készített. Braun a fiaira hagyta a céget, mely "Braun Testvérek" néven a századfordulón 80-90 munkást foglalkoztatott, és középméretű szeszgyárnak számított. Akkoriban ismert márkának számított a budapesti Dréher-féle Cabinet Brandy, az esztergomi Shrank Testvérek Meggy lelke likőrje, valamint a pécsi Geiger Kálmán által gyártott Mecseki itóka.

A Braun cég igazi hírnevét egyik saját találmányuk, a Hubertus likőr hozta meg, melyet a budapesti kereskedelmi és iparkamaránál 1904. november 10-én lajstromoztattak be 12009. sorszám alatt, kék alapon arany dombornyomásos, St. Hubertus feliratú védjeggyel. Az időközben részvénytársasággá alakult cég 1922-ben újabb készítményeket jegyeztetett be: Braun brandy és Braun Cherry brandy. Termékeik egyre jobban fogytak, a társaság a harmincas években már 6 millió pengő körüli forgalmat ért el. Az apáról fiúra szálló üzlet közismert reklámjai mindig szolidak voltak, a jómódú család is visszafogottan élt, tagjai soha nem vettek részt a politikában vagy a közéletben.

A Braun Testvérek Rt.-t 1949-ben államosították és a termelést leállították. 1956 elején a gépsorokat is leszerelték, a gyárépület átmenetileg a Gyümölcsszeszipari Trösztnek adott helyet, majd az 1956. novemberi harcok során teljesen elpusztult. A Hubertust először a Magyar Likőripari Vállalat, majd 1984-től a Budapesti Likőripari Vállalat (Buliv) készítette, annak 1991-es privatizációja óta pedig - akárcsak a Lánchíd újjáépítésének tiszteletére 1949-ben gyártani kezdett Lánchíd brandyt - a Zwack Unicum Rt.

További magyar márkák története itt
New York államban egy nap alatt kilencezerrel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma

New York államban egy nap alatt kilencezerrel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma

Csak 5759 kilométert futott ez a 48 éves eladó Lamborghini

Csak 5759 kilométert futott ez a 48 éves eladó Lamborghini

A Wolt most már bolti bevásárlást is vállal

A Wolt most már bolti bevásárlást is vállal