Tetszett a cikk?

Éppen száz éve, 1901-ben vetette meg Magyarország legnagyobb gyógyszergyárának alapjait Richter Gedeon gyógyszerész az Üllői út 105. sz. alatt ma is működő Sas patika megvásárlásával.

A gyógyszertár laboratóriumában már ipari szemlélettel folyt a gyógyszerek, elsősorban az állati szervek kivonataiból előállított úgynevezett organoterápiás készítmények előállítása. Az első ilyet, a mellékvesehormon-kivonatból 1902-ben készített, vérnyomásnövelő Tonogen suprarenalét - továbbfejlesztett formában - még ma is használják a gyógyászatban.

A gyorsan növekvő cég termelését 1907-ben a Kőbányán újonnan felépített gyárba helyezték át. Az itt előállított első gyógyszerek lázcsillapítók és fertőtlenítőszerek voltak, mind közül a legismertebbek a Kalmopyrin és az első világháborúban nagy szerepet kapott Hyperol. 1923-ban a vállalkozás Richter Gedeon Vegyészeti Gyár néven részvénytársasággá alakult át.

Az invenciózus kutatás sikerét az ugyanezen évben a kontinensen negyedikként forgalomba hozott inzulin mellett az is jelzi, hogy 1926-ban már közel száz gyógyszer-specialitása volt a gyárnak. A két világháború között mintegy tucatnyi leányvállalata működött külföldön, s ügynöki szervezete az öt világrészt behálózta. Ekkor a Tungsram mögött a második legnagyobb hazai exportőr volt.

A második világháború után ezeket a piacokat elveszítette az 1948-ban államosított gyár. Neve ekkortól Kőbányai Gyógyszerárugyár, ám az exportcélországokban megmaradt Richter Gedeon Rt-nek. Legnagyobb sikerét a B12 vitamin saját eljáráson alapuló gyártása jelentette, e készítményével a világpiacon is jelentős szerepet töltött be. A 60-as években a Szovjetunió vezető szállítója volt, a 70-es évektől pedig egyre nagyobb lett a nyugati export is.

A gyógyszergyártási tapasztalatokra építve az évtized második felétől hozta forgalomba a Fabulon márkanevű kozmetikai családot, majd a növényi hatóanyagot tartalmazó Richtofit készítményeket. 1977-ben jelent meg eredeti agyi keringés serkentő készítménye, a világsikert arató Cavinton, ami azóta is a - 80-as évek végén Richter Gedeonra "visszakeresztelt" - gyár vezető terméke.
Részvénytársasággá 1990-ben alakult, részvényeit 1994-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Annak ellenére, hogy a többszöri részvényértékesítési akciók nyomán mára a külföldi befektetők részesedése meghaladja a 60 százalékot, a társaság sikeresen megőrizte függetlenségét.

Ma két telephelyen (Budapest és Dorog) működik, termékei közül kiemeltek a központi idegrendszerre ható (Cavinton), a kardiovaszkuláris (Ednyt, Lisopress, Panangin), valamint a fekélyellenes (Quamatel) készítmények, továbbá az orális fogamzásgátlók. A sikeres gyógyszerkutatást jelzi, hogy a Richter az utóbbi 50 év során 10 eredeti gyógyszert vezetett be a piacra, s forgalmának több mint 20 százalékát eredeti készítményei teszik ki.

További magyar márkák története itt

Maszkokat és kórházi köntöst gyárt a Ralph Lauren

Maszkokat és kórházi köntöst gyárt a Ralph Lauren

Osztrák szakértők: Magyarországon viszonylag magas az áldozatok aránya

Osztrák szakértők: Magyarországon viszonylag magas az áldozatok aránya

Gyerekrajzok köszönik meg egy budai utcában a veszélyhelyzet hőseinek munkáját

Gyerekrajzok köszönik meg egy budai utcában a veszélyhelyzet hőseinek munkáját