szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tornászversenyzőből lett televíziós műsorvezetőnő, az elmúlt időszak őt és családját ért sajtótámadások miatt sajtóközleményt bocsátott ki.

Csisztu Zsuzsa leírja, elégtételt követel majd az olyan sajtóorgánumokkal szemben, amelyek sértő, vagy valótlan állításokat közöltek róla. Az ilyen esetekre a műsorvezető polgári peres vagy büntetőjogi eljárást helyez kilátásba. Csisztu "a további szennyáradatot megelőzendő", más közismert személyiségek által már megnyert sajtóperek eredményéből okulva nyúl jogi eszközökhöz, bízva abban, hogy mások is hasonlóan cselekednek majd. Az egykori tornász szerint a bulvárlapokat csak így lehet eltéríteni a további jogsértésektől.

Az utóbbi időben több dolog miatt is kikezdte a sajtó Csisztu Zsuzsát. Előbb az athéni olimpián nyújtott kommentátori teljesítményét kritizálták, majd ősszel férjével, Básty Lajossal kötött házasságának viharos végkifejletét, s újonnan kezdett kapcsolatát szedték ízekre a bulvárlapok. Legújabban Obersovszky Péter volt televíziós riporter botránykönyvnek szánt írásából idézett részletek szerepeltek a címlapon, ezek szerint Csisztu a TV2-nél töltött első évek alatt a csatorna egyik befolyásos vezetőjével állt össze.

Júniusban hatmillió forint kártérítést ítélt meg Fővárosi Bíróság Alföldi Róbertnek abban a személyiségi jogi perben, amelyet a művész a Villám című színes magazin kiadója, a Gerónia Hungary Kft. ellen indított. A bíróság megállapította, hogy a lap megsértette a színész emberi méltóságához, jó hírnévéhez, a magánélet szentségéhez fűződő jogát, és eltiltotta az alperest a további jogsértéstől.


Csisztu Zsuzsának az Országos Sajtószolgálat által közzétett közleményének teljes szövegét itt olvashatja.

Sajtó

Kegyeletsértőnek találják a bulvárlap címoldalát

A Fehér Miklós magyar futballista haláláról tudósító címlap az adatvédelmi biztos szerint a "személyiségi jogok lábbal tiprását" jelenti; a Blikk keddi címoldalát a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is elítélte. A lap főszerkesztője szerint az a feladatuk, hogy a "drámát átélhetővé tegyék."

Sajtó

Bulváretika és közszolgálat

A Blikk január 27-i címlapja kiváltotta az adatvédelmi ombudsman, az újságíró szövetség és a gyászoló futballrajongók tiltakozását. A főszerkesztő "vállalhatónak" tartja a címlapot, továbbra is főszerkeszt, péntekenként pedig felveszi a kérdező szerepét a köztévé reggeli politikai műsorában.

Sajtó

Szenzáció, önmérséklet, bulvársajtó, szabályozás 

Ha főműsoridőben Maya Gold vetkőzik, az ORTT - a törvény betűjét és a néző mentális egészségét védve - bírságolhat, elsötétíthet. Ha a gyerekünk az újságosnál a "Szörnyeteggé égett a kislány" szalagcímbe fut, borzalmas fényképekkel szembesül, senki nem védi meg lelki épségét. Ön szerint összevethető-e önmérséklet és számonkérhetőség szempontjából az elektronikus és a nyomtatott sajtó?

MTI Média

A sztárok védtelenek a bulvármédiával szemben

A Greenberg Traurig ügyvédi iroda szórakoztatóipari részlegének vezetője szerint a kulturális változások következtében sokkal nagyobb jogi védelemben kell részesíteni a hírességek magánéletét.

A Lego új, környezetbarát kockával rukkolt elő

A Lego új, környezetbarát kockával rukkolt elő

Több kilométeres a dugó az M0-son mindkét irányba

Több kilométeres a dugó az M0-son mindkét irányba

Guardian: Már a magyar osztálytermekben folyik a harc az „LMBTQ-ideológia" ellen

Guardian: Már a magyar osztálytermekben folyik a harc az „LMBTQ-ideológia" ellen