szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Ítélőtábla példátlan esetként észlelve és kirívóan súlyosnak minősítve a Tilos Rádió 2003 decemberi magatartását úgy foglalt állást: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogszerűen döntött a műsorszolgáltatás harminc napos felfüggesztéséről.

A Fővárosi Ítélőtábla a fellebbezés körében másodfokon az ORTT-vel és az első fokon eljáró bírósággal egyező álláspontra helyezkedett: a média világában példátlan esetként észlelte a rádió "magatartásait", amelyek kirívóan súlyosnak minősültek -közölte Mateidesz Ilona, az ítélőtábla közigazgatási kollégiumának vezetője.

Az ORTT a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát egyes, 2003 decemberi műsorokban elhangzott keresztényellenes kijelentések miatt függesztette fel. A médiumot emellett hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából és "utolsó figyelmeztetésben" részesítették.

A Tilos Rádióban az egyik műsorvezető 2003. december 24-én azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". December 9-én a Jobbik nevű politikai párt által felállított köztéri fakeresztekről szólva a rádióban az hangzott el: "mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között".

Tíz nappal később, december 19-én a Honthy és Hanna című műsorban Jézus születéséről beszélgettek a Tilos Rádióban, amelynek adásában azt mondták: "... mert hát akárhogy is vesszük, magyarázzuk, Krisztus egy fattyú" - közölte korábban az ORTT.

Mateidesz Ilona az ügy előzményeként elmondta: az ORTT a határozatában azt állapította meg, hogy a rádió 2003. december 9-én, 19-én és 24-én súlyosan megsértette a médiatörvényt, amely egyebek között kimondja: a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség vagy többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére.

A Fővárosi Bíróság a rádió keresetére első fokon arra a megállapításra jutott: a támogatásból történő kizárás nem felel meg a médiatörvény rendelkezéseinek, ugyanakkor az ORTT határozatát egyéb tekintetben jogszerűnek minősítette.

A Tilos Rádió időközben öt napra megszüntette a műsorszolgáltatást, majd miután a bíróság eleget tett a végrehajtás felfüggesztésére irányuló kérésének, folytatta a sugárzást. Mivel az ORTT nem fellebbezte meg az első fokú bíróság ítéletét, a műsorszolgáltatási alapból való támogatás kizárásával kapcsolatban hozott rendelkezés jogerőre emelkedett. A rádió viszont megtámadta az első fokú bírósági ítéletet, továbbra is sérelmezte a harminc napos felfüggesztést; úgy vélte, nem indokolt a törvényben meghatározott maximális időtartam.

Az ítélőtábla kiemelte, hogy az ORTT nem a legsúlyosabb büntetést alkalmazta a rádióval szemben, mert akár a műsorszolgáltatási szerződés felmondása is lehetséges lett volna, az ez irányú érvelés tehát nem gyöngítheti a határozatot. A Fővárosi Ítélőtábla döntése ellen nincs mód fellebbezésre. Mateidesz Ilona elmondta, hogy a Tilos Rádiónak a műsorszolgáltatás felfüggesztésére vonatkozó határozatot annak kézhezvétele után azonnal végre kell hajtania, a közigazgatási határozat, az ORTT-határozat ugyanis azonnali végrehajtást írt elő.

Mivel a rádió 2004 januárjában öt napra már felfüggesztette a műsorszórást, még huszonöt napra kell ugyanezt tennie. A szerdai ítéletet 30 napon belül kell írásba foglalni. A rádióval az első fokú bíróság közli majd a határozatot.

Hét nap

TILOS-FEJLEMÉNYEK

A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében jóváhagyta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) döntését, amellyel a...

A Facebooknál 2021 nyaráig nem kell bemenni az irodákba, és még extra pénz is jár

A Facebooknál 2021 nyaráig nem kell bemenni az irodákba, és még extra pénz is jár

Bekerül az alapcsomagba a Pesti TV

Bekerül az alapcsomagba a Pesti TV

Gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában

Gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában