szerző:
Folk György (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Az internetalapú tévéadás függetlenítheti a nézőt a műsorkezdési időpontoktól, tartalma pedig szinte a végtelenségig bővíthető. Mindehhez azonban a mai szélessávú adatátvitel gyorsaságának tízszeresére lesz szükség.

Az utóbbi hetekben egyre többet hallani a szélessávon sugárzott televíziós adások forradalmáról. Ennek oka a közelmúltban rendezett IPTV (Internet Protocol TV) világfórum, amelyen reménykeltő megoldásokkal rukkoltak elő. A londoni rendezvényen a készülékgyártók mellett a tartalomszolgáltatók is felvázolták, miként képzelik a szélessávú elérésen keresztüli tévénézést.

A közelmúltban még arról beszéltek a technológiai elemzők és kutatók, hogy a szélessáv terjedésével egyre inkább háttérbe szorul a passzív befogadásra kárhoztató tévénézés. Az IPTV megjelenése azonban – úgy tűnik – megmentheti a tévéket. A műsorszolgáltatók ugyanis fő céljuk, a nézők megtartása illetve visszanyerése érdekében, nem riadnak vissza az interneten keresztüli adássugárzástól sem.

Az internetprotokollon (IP) keresztüli tévézés önmagában nem jelent újdonságot, hiszen a streaming technológiával sugárzott filmek évek óta jelen vannak a világhálón. Valódi előrelépés lehet azonban egy olyan új szabvány megalkotása, amely a mainál nagyságrendekkel jobb minőségben képes kép és hang közvetítésére. Számtalan világcég szeretné kiharapni a maga szeletét a születő megoldásból: egyelőre a Microsoft a Media Player 9-es verziójának áll a pálma, lévén a műsorszolgáltatók e multimédia lejátszó fájlformátumát támogatják egyre lelkesebben.

© sxc.hu
Nagy-Britanniában már 2000 óta működik video on demand szolgáltatás – melyet Magyarországon, 2004 végén indított az egyik internetszolgáltató –, ám ennek a modellnek az újragondolását teszi szükségessé a megnövekedett felhasználószám. Felmerül ugyanis a probléma, hogy a mai adatforgalom-szabályozási normák mellett nem működne a rendszer. Ha például a brit szélessávú felhasználók húsz százaléka egy időben egy népszerű televíziós show-t szeretne megtekinteni, a hálózati terhelés ezt nem bírná el. Egy harmincperces tévéshow, melyet 1,5 megabit per szekundumos eléréssel „sugároznak”, közel 350 megabájt letöltött adatot jelentene. Megoldást jelenthet a problémára, ha az internetszolgáltató reklámbevételekkel és partnerségi szerződéssel alapozná meg a fejlesztéseit.

„Szeretnénk a szórakoztatás előmozdítóivá válni” - nyilatkozta Andrew Burke, a British Telecom fejlesztéseiért felelős vezetője a londoni konferencián. Burke reményei szerint olyan adások közvetítését is lehetővé teszik majd, melyre a hagyományos tévétársaságok csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megoldást kínálni.

A BBC új csatornákat keres (Oldaltörés)

A brit közszolgálati televízió maga is kísérletezik egy szolgáltatással; egyelőre nem tudni, hogy ez ingyenes vagy előfizetéses elven működne. Az Interactive Media Player (iPM) lényege, hogy a BBC adásait a sugárzást követő hét napon bármikor megtekinthetővé teszi a néző igényei szerint. „Az IPTV lehetőséget teremt számunkra, hogy időtől függetlenedve sugározhassuk adásainkat” – emeli ki az új technológia előnyét Rahul Chakkara, a BBCi munkatársa.

Az iMP névre keresztelt szoftver első kísérleti fázisa sikerrel zárult, a termék piacra dobása előtt azonban a BBC-nek bizonyítania kellene a kormánynak, hogyan hoz ez majd pénzt az államnak.

A felhasználóknak tehát csak kedvezhet az IPTV terjedése, hiszen totálisan függetlenítik őket a sugárzási időpontoktól, interaktívvá tennék a tévézést, bőséges teret adva a helyi tartalmak terjesztésének is. A technológia ezen túlmenően lehetőséget kínál „házi” kameráink figyelésére, emelt szintű hírszolgáltatások fogadására, de még kedvenc háziállatunk kamerájának követésre is.

További előnye lehet az IPTV-nek, hogy Európa 30 százalékában nem elérhetőek a szatellit televízióadások; e lyukat az interneten érkező adás segítségével végre be lehetne foltozni. Elemzők szerint a digitális tévé az évtized végére tíz százalékos részt is kiharaphat magának az európai piacon, 2008-ra pedig több mint 4,5 millió európai lakosnak lesz internettelevíziós elérése.

Szakértők szerint a legfontosabb most az lenne, hogy a jelenlegi szélessávú eléréseket az „ideális” 20 megabájt per szekundumos határ fölé tornásszák az internetszolgáltatók. Cserében a jövőben nagyságrendekkel olcsóbb telefonálás, videofon-szolgáltatás és „végtelenségig bővíthető” csatornaválaszték állhat rendelkezésünkre. Ugyan az IPTV ma még korai stádiumában van, a technológiára mindazonáltal érdemes figyelni - egyes szakértők szerint ugyanis olyan lehetőségek vannak benne, mint annak idején az elektromos áram megjelenésében.

MTI Tech

A digitális tévézésről tárgyal a kormány

A digitális televíziózás a műsorszórás jelenlegi analóg rendszerénél lényegesen nagyobb műsorválasztékot, jobb kép- és hangminőséget kínál - mondta László Boglár, kormányszóvívő. Várhatóan rendelet szabályozza majd az új technológiára való áttérést.

Hatmillió forintra büntették a Ferencvárost

Hatmillió forintra büntették a Ferencvárost

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám szent könyveinek megsértése miatt

Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám szent könyveinek megsértése miatt