szerző:
Folk György (hvg.hu)

Az internetalapú tévéadás függetlenítheti a nézőt a műsorkezdési időpontoktól, tartalma pedig szinte a végtelenségig bővíthető. Mindehhez azonban a mai szélessávú adatátvitel gyorsaságának tízszeresére lesz szükség.

Az utóbbi hetekben egyre többet hallani a szélessávon sugárzott televíziós adások forradalmáról. Ennek oka a közelmúltban rendezett IPTV (Internet Protocol TV) világfórum, amelyen reménykeltő megoldásokkal rukkoltak elő. A londoni rendezvényen a készülékgyártók mellett a tartalomszolgáltatók is felvázolták, miként képzelik a szélessávú elérésen keresztüli tévénézést.

A közelmúltban még arról beszéltek a technológiai elemzők és kutatók, hogy a szélessáv terjedésével egyre inkább háttérbe szorul a passzív befogadásra kárhoztató tévénézés. Az IPTV megjelenése azonban – úgy tűnik – megmentheti a tévéket. A műsorszolgáltatók ugyanis fő céljuk, a nézők megtartása illetve visszanyerése érdekében, nem riadnak vissza az interneten keresztüli adássugárzástól sem.

Az internetprotokollon (IP) keresztüli tévézés önmagában nem jelent újdonságot, hiszen a streaming technológiával sugárzott filmek évek óta jelen vannak a világhálón. Valódi előrelépés lehet azonban egy olyan új szabvány megalkotása, amely a mainál nagyságrendekkel jobb minőségben képes kép és hang közvetítésére. Számtalan világcég szeretné kiharapni a maga szeletét a születő megoldásból: egyelőre a Microsoft a Media Player 9-es verziójának áll a pálma, lévén a műsorszolgáltatók e multimédia lejátszó fájlformátumát támogatják egyre lelkesebben.

© sxc.hu
Nagy-Britanniában már 2000 óta működik video on demand szolgáltatás – melyet Magyarországon, 2004 végén indított az egyik internetszolgáltató –, ám ennek a modellnek az újragondolását teszi szükségessé a megnövekedett felhasználószám. Felmerül ugyanis a probléma, hogy a mai adatforgalom-szabályozási normák mellett nem működne a rendszer. Ha például a brit szélessávú felhasználók húsz százaléka egy időben egy népszerű televíziós show-t szeretne megtekinteni, a hálózati terhelés ezt nem bírná el. Egy harmincperces tévéshow, melyet 1,5 megabit per szekundumos eléréssel „sugároznak”, közel 350 megabájt letöltött adatot jelentene. Megoldást jelenthet a problémára, ha az internetszolgáltató reklámbevételekkel és partnerségi szerződéssel alapozná meg a fejlesztéseit.

„Szeretnénk a szórakoztatás előmozdítóivá válni” - nyilatkozta Andrew Burke, a British Telecom fejlesztéseiért felelős vezetője a londoni konferencián. Burke reményei szerint olyan adások közvetítését is lehetővé teszik majd, melyre a hagyományos tévétársaságok csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megoldást kínálni.

A BBC új csatornákat keres (Oldaltörés)

A brit közszolgálati televízió maga is kísérletezik egy szolgáltatással; egyelőre nem tudni, hogy ez ingyenes vagy előfizetéses elven működne. Az Interactive Media Player (iPM) lényege, hogy a BBC adásait a sugárzást követő hét napon bármikor megtekinthetővé teszi a néző igényei szerint. „Az IPTV lehetőséget teremt számunkra, hogy időtől függetlenedve sugározhassuk adásainkat” – emeli ki az új technológia előnyét Rahul Chakkara, a BBCi munkatársa.

Az iMP névre keresztelt szoftver első kísérleti fázisa sikerrel zárult, a termék piacra dobása előtt azonban a BBC-nek bizonyítania kellene a kormánynak, hogyan hoz ez majd pénzt az államnak.

A felhasználóknak tehát csak kedvezhet az IPTV terjedése, hiszen totálisan függetlenítik őket a sugárzási időpontoktól, interaktívvá tennék a tévézést, bőséges teret adva a helyi tartalmak terjesztésének is. A technológia ezen túlmenően lehetőséget kínál „házi” kameráink figyelésére, emelt szintű hírszolgáltatások fogadására, de még kedvenc háziállatunk kamerájának követésre is.

További előnye lehet az IPTV-nek, hogy Európa 30 százalékában nem elérhetőek a szatellit televízióadások; e lyukat az interneten érkező adás segítségével végre be lehetne foltozni. Elemzők szerint a digitális tévé az évtized végére tíz százalékos részt is kiharaphat magának az európai piacon, 2008-ra pedig több mint 4,5 millió európai lakosnak lesz internettelevíziós elérése.

Szakértők szerint a legfontosabb most az lenne, hogy a jelenlegi szélessávú eléréseket az „ideális” 20 megabájt per szekundumos határ fölé tornásszák az internetszolgáltatók. Cserében a jövőben nagyságrendekkel olcsóbb telefonálás, videofon-szolgáltatás és „végtelenségig bővíthető” csatornaválaszték állhat rendelkezésünkre. Ugyan az IPTV ma még korai stádiumában van, a technológiára mindazonáltal érdemes figyelni - egyes szakértők szerint ugyanis olyan lehetőségek vannak benne, mint annak idején az elektromos áram megjelenésében.

MTI Tech

A digitális tévézésről tárgyal a kormány

A digitális televíziózás a műsorszórás jelenlegi analóg rendszerénél lényegesen nagyobb műsorválasztékot, jobb kép- és hangminőséget kínál - mondta László Boglár, kormányszóvívő. Várhatóan rendelet szabályozza majd az új technológiára való áttérést.

37 fokban ünnepelhetünk holnap

37 fokban ünnepelhetünk holnap

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

10 hely, ahol igazi versenyre kényszerül a Fidesz

10 hely, ahol igazi versenyre kényszerül a Fidesz

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Tízen haltak meg az utakon a hosszú hétvégén

Tízen haltak meg az utakon a hosszú hétvégén

130 ezer katona részvételével tartanak hadgyakorlatot Oroszország és szövetségesei

130 ezer katona részvételével tartanak hadgyakorlatot Oroszország és szövetségesei