szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Távirati Iroda (MTI) három év veszteség után 2005-re nyereséget tervez - mondta Vince Mátyás, az MTI Rt. elnöke a nemzeti hírügynökségben tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Az MTI idén mintegy ötmillió forintos mérleg szerinti nyereséget tervez, szemben a tavalyi 91 millió forintos veszteséggel - tájékoztatott az elnök a 2004. évi gazdálkodási eredményekről és a 2005. évi tervekről. Vince Mátyás elmondta, 2004 elején a médiapiac zsugorodása és az áfa-törvény módosítását követő eredményromlás következtében egyensúlyvesztés fenyegette a hírügynökséget. Ennek elkerülésére a cég több lépést tett. Értékesítették a hajdani fotólabor épületét, takarékossági tervet készítettek a nem bérjellegű kiadások csökkentésére, végül két lépcsőben csoportos létszámleépítést hajtottak végre. Az MTI munkavállalóinak létszáma tavaly 27 százalékkal, 458-ról 334-re csökkent.

A nemzeti hírügynökség tavalyi szakmai eredményei között említette a szerkesztőségi szabályzatok megújulását, az új hírszolgálati központ, a newsroom létrehozását, továbbá azt, hogy javult a hírszolgáltatás színvonala. Az MTI elnöki posztját harmadik éve betöltő Vince Mátyás hangsúlyozta: kiemelt feladat a minél gyorsabb hírkiadás.

A tavaly elfogadott középtávú, 2004-2007-re szóló MTI-stratégia fő irányaként az elnök azt jelölte meg, hogy a cégnél a termékközpontú szemlélet helyébe a piacközpontú szemlélet lépjen. A jövőre 125. születésnapját ünneplő hírügynökség nagyobb hangsúlyt helyez a médiavevők mellett a sajtón kívüli vevőkre, az üzleti szektorra és a magánvásárlókra; ezt a nyitást szolgálja több új termék és szolgáltatás. Boglutz István, az MTI Rt. Felügyelő Bizottságának elnöke bejelentette: az MTI 2004-es mérlegét, eredmény-kimutatását illetve 2005-ös tervét a Felügyelő Bizottság egyhangúlag jóváhagyta. Arról beszélt, hogy a távirati iroda gazdasági működésében nincsenek valóságos problémák, a cég vezetési struktúrájából azonban hosszú évek óta gondok adódnak. 

Kifejtette, a Tulajdonosi Tanácsadó Testületnek folytonos hatásköri vitái vannak a menedzsmenttel; az emiatt szinte már ellenségessé váló hangulat "a működést bizonyos tekintetben veszélyezteti". Molnár Balázs, a Reform című lap munkatársa a sajtótájékoztató végén egyebek között hírhamisítással vádolta az MTI-t. Vince Mátyás elnök erre úgy reagált: Molnár Balázs a Reformban írott cikkéhez hasonlóan a feltett kérdésben "csúsztat, ferdít, hamisít". Elmondta, előző napon adott be helyreigazítási kérelmet a hetilapban megjelent cikkel kapcsolatban. Az elnök kifejtette: nem állítja, hogy az MTI néha nem téved, nem késik, vagy hogy az anyagokba nem csúszik időnként félrefordítás. Az a hamisítási prekoncepció, amit ön ezekre épített, "finoman szólva idegen tőlem" - fogalmazott Vince Mátyás.

MTI Itthon

Gyurcsány "vicce" miatt vitázik az MTI és az ORTT

Az MTI fellebbezést nyújt be az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) a Panaszbizottság kedden kézbesített állásfoglalása ellen, amelyben helyt adott a Fidesz-MPSZ-nek a hírügynökséggel szemben benyújtott panaszának.

Média

Hírlopás miatt perelhet az MTI

Több tucat hazai internetes site és számos rádió használja jogellenesen a Magyar Távirati Iroda Rt. (MTI) híreit. A hírügynökség elnöke, Vince Mátyás szerint az év második felében több esetben indulhat majd peres eljárás.

MTI/hvg.hu Itthon

Langmár-Vince vita az MTI-ben

Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda (MTI) elnökének tevékenységét, illetve a hírügynökség egyes szerződéseit bírálta Langmár Ferenc, az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. Bayer József, a TTT elnökhelyettese továbbá Boglutz Ferenc a Felügyelő Bizottság elnöke még aznap cáfolták Langmár Ferenc állításait.

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását