Tetszett a cikk?

Több tucat hazai internetes site és számos rádió használja jogellenesen a Magyar Távirati Iroda Rt. (MTI) híreit. A hírügynökség elnöke, Vince Mátyás szerint az év második felében több esetben indulhat majd peres eljárás.

Az MTI a hírlopás miatt éves szinten százmilliós nagyságrendű veszteséget kénytelen elkönyvelni - írja a Világgazdaság. Az MTI-anyagok nagy részét nem közvetlenül az MTI internetes oldaláról tulajdonítják el, a leggyakrabban a másodlagos jogellenes felhasználás fordul elő.

A társaság monitoringosztálya januártól nagyobb stábbal ellenőrzi a nyomtatott és elektronikus sajtóban megjelent hírek forrását - számol be a lap. Vince Mátyás jelezte: az MTI évek óta rendszeresen ellenőriz, de a hírlopások egyre növekvő száma arra késztette őket, hogy a korábbinál fokozottabb vizsgálatokba kezdjenek.

Amennyiben nem szűnik meg a jogsértés, azaz nem veszik le az MTI anyagait, vagy újra eltulajdonítanak híreket, egyéb jogi eszközökhöz folyamodik a hírügynökség. Vince Mátyás szerint az év második felében szinte biztosan több esetben is peres eljárást indít a társaság.

Nagy problémát jelent az is, hogy az MTI-híreket jogszerűen átvevő s azokért fizető két legnagyobb magyar internetes portálról is lopják a távirati iroda anyagait. Emiatt az érintett cégek képviselői a közeljövőben tárgyalni fognak a közös fellépésről. Ugyanakkor az AFP-nek a Google News hírportállal kialakult konfliktusához hasonló problémákkal az MTI itthon nem szembesült, a Hírkeresővel s más hírgyűjtő portálokkal tisztázott a kapcsolatuk. Igaz, ezek a portálok csak a hírek címeit gyűjtik csokorba, míg a Google News híroldala képeket és hírszövegeket is tartalmaz.

hvg.hu Itthon

A Fidesz szerint az MTI eltussolta volna Gyurcsány "poénját"

A Fidesz bepanaszolja az MTI-t az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT), mert a hírügynökség a párt szerint minden alapvető etikai és szakmai szabályt megszegve, minden pártatlanságot félretéve próbált segíteni Gyurcsány Ferenc elhíresült, a szaúdi focistákat arab terroristáknak nevező kijelentésének eltussolásában.

MTI Média

Civileknek indít hírszolgáltatást az MTI

A Magyar Távirati Iroda Rt. (MTI) csütörtöktől elérhető fizetős szolgáltatásai, interneten, PDA-n, vagy wap-on is elérhetők. "Nehéz gazdasági helyzetben vagyunk, de nem válságban" - mondta Vince Mátyás, aki emlékeztetett arra, hogy "nemzetközi trend a tradicionális hírügynökségek nehéz helyzete".

Média

Megállapodott az MTI és a Magyar Rádió

Helyreállt a szerződéses kapcsolat a Magyar Távirati Iroda Rt. és a Magyar Rádió Rt. között. Januárjától a közrádió ismét előfizetője lesz a távirati iroda hírszolgáltatásának - állapodott meg a két közszolgálati intézmény.

MTI Itthon

Gyurcsány "vicce" miatt vitázik az MTI és az ORTT

Az MTI fellebbezést nyújt be az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) a Panaszbizottság kedden kézbesített állásfoglalása ellen, amelyben helyt adott a Fidesz-MPSZ-nek a hírügynökséggel szemben benyújtott panaszának.

Ezrek torlódtak össze egymás-hegyen hátán a lengyel-ukrán határon

Ezrek torlódtak össze egymás-hegyen hátán a lengyel-ukrán határon

Csökkent a munkanélküliség, mielőtt a járvány bevitte a mélyütést a magyar gazdaságnak

Csökkent a munkanélküliség, mielőtt a járvány bevitte a mélyütést a magyar gazdaságnak

Kijárási tilalom van Dél-Afrikában, úgyhogy zsúfolt buszokon indultak vidékre a tömegek

Kijárási tilalom van Dél-Afrikában, úgyhogy zsúfolt buszokon indultak vidékre a tömegek