szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb hírügynökségei közé tartozó Reuters PLC kivonulásával elesett az utolsó bástyája is a brit sajtóbirodalomnak, amelyet évszázadokon át egyetlen név jellemzett: a Fleet Street.

A szerkesztőségek, kiadóhivatalok és nyomdák helyét pénzintézetek foglalják el. A “Flotta utca” gyengélkedése már a ‘80-as évek végén megkezdődött, majd a kelet londoni Canary Wharf megépülésével egyre több lap szerkesztősége csábult el s települt ki a londoni belvárosból az egykori dokkok helyén épült hipermodern üvegpalotákba. A Reuters azonban 1993-ban még szilárdan tartotta magát.

Tizenkét évvel később azután a nagy hírügynökség is búcsút mondott a Fleet Streetnek. Abban az utcában, ahol évszázadokon át működtek lapok és folyóiratok szerkesztőségei, mára alig tucatnyi szerkesztő maradt, akik a DC Thomas lapkiadónál készítik - többek között - a The Beano című képregény-újságot.

A Reuters előtt távozott The Daily Telegraph székházában ma a Goldman&Sachs pénzintézet britanniai központja muködik, a hírügynökség helyére pedig hamarosan az UBS költözik be: a tulajdonosi jogokat 30 millió fontért vásárolta meg a svájci bankóriás a britektől.

A júniusi búcsúünnepséget stílszerűen a közeli St.Bride templomban tartották, amelynek a XVII. század óta közvetlen kapcsolatai voltak a sajtóval. A gyászszalagokon ez állt: Reuters & Fleet Street 1939-2005. A gyászszertartásnak némi pikantériát kölcsönzött Rupert Murdoch jelenléte. Az ausztrál médiamágnás a Bibliából olvasott fel, mégpedig azt a részletet, amelyben azokról a férfiakról esik szó, akik “uralkodtak a földön és … akik ékesszólóak voltak, mert jól ismerték az Írást, s akiknek dicsősége soha el nem múlik”.
Gazdaság

Ismét nyereséges a Reuters

A brit Reuters Group Plc nemzetközi hír- információ- és adatszolgáltató kedden 190 millió fontos nyereséget jelentett tavalyról adó, arculatérték-leírás és egyszeri tételek nélkül.

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Egyre több mindenre emlékszik a Szájer-buli szervezője

Egyre több mindenre emlékszik a Szájer-buli szervezője

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban