szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internetes portálok látogatottsági adatait vizsgálva kiderül, hogy az oldalak látogatóinak és letöltéseinek jelentős hányadát inkább a webes műfajhoz, mint a hagyományos újsághoz szervesen kötődő tartalmak hozzák.

Nyolc napon belül két alkalommal döntött rekordot a legnézettebb hazai portál, az Origo látogatottsága. Előbb másfél hete hétfőn több mint 700 ezer látogatótól regisztrált forgalmat, majd két napja ezt is megdöntve 715 ezer látogatót könyvelt el.

Némileg meglepődve tapasztalhatjuk azonban, hogy a fenti látogatószámhoz járuló 22 millió 700 ezer oldalletöltésnek csak csekélyebb százaléka kötődik a napi hírekhez, jelentősebb hányadukat a portál egyéb tartalmai generálják. Az oldalletöltések túlnyomó része (7,1 millió kattintás) a T-Online portálról, a Honfoglalóról (4,7 millió), illetve a Freemail oldaláról (2,9 millió) érkezett.

A – mondjuk így – hagyományos közéleti-gazdasági hírtematika valójában nem érdekelte annyira az olvasókat, hiszen összes letöltött oldal 1,6 százalékát tették ki az ezzel foglalkozó anyagok (összesen 381 ezer megtekintett oldalról van szó).

Az Origó Aktuálishoz, vagyis a szerkesztett tartalmakhoz (amelybe nem tartozik bele a Go.hu utazási oldal, és a Home & Garden lakberendezési magazin) is az összes letöltés kevesebb mint 10 százaléka (2,16 millió oldal) kapcsolódott.

Index: nem a bulvárrovat viszi a prímet

A harmadik legnagyobb forgalmú hazai weboldal, az Index hétfői 387 ezer látogatója összesen 9 és félmillió oldalt töltött le (a második leglátogatottabb oldal a Startlap, amely azonban nem hírújság).

Mindezekből 117 ezer felhasználót és az oldalletöltések 38 százalékát vitték el a különféle szolgáltatások, vagyis a Freeblog, a játékok, a levelezőrendszer, vagy a tárhely-szolgáltatás. 2,2 millió oldalletöltést produkált a Totalcar, ezen belül is kiemelkedik az autós apróhirdetések oldala (1,7 millió oldallal), s maga az autós újság (424 ezer oldalletöltés), valamint 515 ezer oldalletöltést hozott az Index girly-bulvár szekciója, a Velvet is.

Az esszenciális Index-tartalmakat 3 millió oldalon töltötték le hétfőn, ezen belül is a fórum és a tech-tartalmak voltak népszerűek igazán (690 ezer, illetve 521 ezer oldalt töltöttek le ezekből a rovatokból). Igen jól futott még a médiahíreket is tartalmazó Kult-rovat (343 ezres oldalletöltéssel), érdekesség azonban, hogy a kifejezett bulvárhírek nem szippantják el az olvasókat (75 ezer oldalt töltöttek le ebből a rovatból).

A hagyományos belföld-külföld-gazdaság hármasból 225 ezer oldalt hívtak le, ezen belül is főleg a belföldi tudósítások jelentették az Index erősségét; 145 ezer oldalnyit olvastak el ezekből hétfőn. A hazai, nemzetközi és piaci hírek tehát az összes oldalletöltés 2,3 százalékát tette ki.

A Blikknek bejöttek a partigalériák 

A Népszabadság Online 31 ezer hétfői látogatója összesen 160 ezer oldalletöltést produkált, s ebből is kitűnik, hogy a híreket csak kisebb részben olvassák a látogatók: 2416 oldalt töltöttek le a világ híreiből, 1811-et a gazdasági és 3016-ot a belföldi tudósításokból, 81 ezret vittek el ugyanakkor az egyéb aloldalak.

A Blikknek ugyanakkor igencsak bejött a Buliblikk nevű galéria-aloldal beindítása, hiszen a hétfői 56,5 ezer látogató által lehívott 797 ezer oldal közül 220 oldal tartalmazott partifotókat. A Sztárblikk nevű pletykarovatot 78 ezer oldalon hívták le, magukat a bulvárhíreket pedig 95 ezer oldalon látogatták az olvasók.

A Magyar Nemzet Online auditált adatai nem tartalmazzák, hogy pontosan mely rovatok linkjeit nézték legtöbben, ám az ennek a lapnak az esetében látszik, hogy a tartalmi oldalak lényegesen több (144 ezer) oldalletöltést tettek ki az összes, 310 ezer hétfőn letöltött oldal közül, mint a szájt bármely más szolgáltatása. (A fórumból például 43 ezer oldalnyit töltöttek.)

A FigyelőNet egyes rovataihoz kapcsolódó publikus adatok nem állnak rendelkezésre, a Webaudit-forgalom szerint azonban a hétfőn mért 211 ezer oldalletöltés csaknem kétharmadát az egyes - közelebbről meg nem határozott - aloldalak hozzák, 18 százalékukat pedig a National Geographic magazin FN alá rendelt oldala generálja. 

Hvg.hu: még mindig inkább a hírekért jönnek

A hvg.hu tartalmai között vizsgálódva kiderül, hogy olvasóink kattintásainak jelentős részét a napi hírfolyam anyagai viszik el: a hétfőn lapunkra látogató 34 ezer olvasó 226 ezer oldalt töltött le, márpedig ezeknek jelentős hányada (20 százaléka, ami 45,3 ezer oldalt tesz ki) a hagyományos, belföldi, külföldi és gazdasági rovatok anyagait jelentette.

Összesen 44 ezer oldalt hívtak le Hírbörze-játékosaink (ami az összes letöltés 19 százaléka), s csaknem 60 ezer oldalt töltöttek le a Jobline munkaajánlatai között válogató olvasóink (ez a letöltések több mint negyede).

Az auditált látogatottsági és olvasottsági mutatókból tehát kiderül: az online hírlapként aposztrofált oldalak látogatóinak és oldalletöltéseinek jelentős hányadát egy hagyományos újsághoz szervesen nem feltétlenül, a webes műfajhoz azonban szorosan kötődő tartalmak, játékok és szolgáltatások viszik el.

hvg.hu Tech

Internetes közösségépítő portál

A Think.com portál keretében a diákok saját e-mail címük és weboldaluk révén érdeklődésüknek megfelelő területeken fejleszthetik kreativitásukat, akár iskolán belüli csoportokban, akár a rendszerhez csatlakozott másik 17 ország diákjainak körében.

Internet

Hírszájttá alakul az MTV honlapja

Megújítja a világhálón jelentkező hírszolgáltatását és teletext-szolgáltatását október elsejével a Magyar Televízió (MTV) - közölte Mucsi Csaba, az MTV internetes szerkesztőségének vezetője.

Média

Tematikus szájtot vásárolt a Sanoma

A Sanoma Budapest Rt. autós oldallal bővítette tematikus portálkínálatát. A kiadó májustól a Vezess.hu autós portál teljes jogú tulajdonosa - írja a Kreatív Online.

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Financial Times: Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az Európai Unió

Financial Times: Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az Európai Unió