Tetszett a cikk?

Az utóbbi néhány napban szíriai kurd városok több százezer lakója menekült át Törökország területére. Szakértők szerint azonban még tovább emelkedik a menekültek száma, ha folytatódik a dzsihadisták előrenyomulása a Szíriában dúló polgárháborúban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága felkészül arra a lehetőségre is, hogy Kobani szíriai kurd városnak mind a négyszázezer lakosa Törökországba menekül az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges fegyveres csoportosulás elől – tudatta kedden a szervezet. Csütörtökön megérkezett az ENSZ első, szíriai menekülteknek szánt segélyeket szállító repülőgépe, amely az ENSZ megbízásából segélycsomagokat szállít a török területre menekült szíriai civileknek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Genfben közölte: a repülőgép a jordán fővárosból, Ammánból indult és a déltörök Adana városában szállt le, fedélzetén egyebek között alvószőnyegeket, takarókat és főzőedényeket szállított. A következő napokban további hét repülőgépet indít útnak hasonló rakománnyal az UNHCR. Az utóbbi néhány napban szakadatlanul özönlöttek a menekültek Kobani (arab nevén Ain-el-Arab) szíriai kurd városból Törökországba a dzsihadisták folyamatos támadásai miatt. A világszervezet kedden közölte, felkészül arra a lehetőségre is, hogy a városban tartózkodó négyszázezer - többségében kurd - lakos és menekült török területen keres oltalmat a szélsőségesek elől.

Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: Szíriából menekült kurdok a határon
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: szír kurd nő Suruc és Swedi között
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország
©
Gwer, Irak: kurd peshmerga harcosok Gwer kerületben
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: kurd férfiak átkelés után
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: átkelés a határon
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: várakozás határlépés után
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: kurd család a határon
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: kurdok összecsapása török katonákkal a határok átmeneti lezárása miatt
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország
©
Washington, USA: a háborúellenes ''CodePink'' csoport aktivistáinak tüntetése a Fehér Ház előtt
©
F-15E Strike Eagle gépek Irak felé
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: kurd gyermekek határlépés után - kurd menekültek, Szíria
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: szír gyermek oltás közben
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: tüntetőleg átdobott birka
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: kurd átkelő
©
Suruc (Sanliurfa tartomány), Törökország: kurd fiúk a határnál
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Karnevál a világ körül - Nagyítás-fotógaléria

Minden nép igyekszik valamilyen módon - általában rémisztő álarc mögé rejtőzve vagy egy furcsa maskarába bújva - elűzni a telet. Úgy tűnik, nálunk idén a tél elmaradt, de azért megnézzük milyen a karneváli hangulat a világban.

hvg.hu Nagyítás

Már civil áldozatok is vannak az ukrán összecsapásokban – Nagyítás-fotógaléria

Nem szálljuk meg Ukrajnát – mondta az orosz védelmi miniszter április végén. Szergej Sojgu tájékoztatása szerint ''Oroszország kénytelen volt átfogó hadmozdulatokat végrehajtani az ukrán határ közelében, mert fennállt a veszélye annak, hogy Ukrajna katonai akciót indít civilek ellen. Amikor azonban az ukrán hatóságok kijelentették, hogy nem vetnek be reguláris katonai egységeket a fegyvertelen lakosság ellen, az orosz csapatok visszatértek laktanyájukba''. Később a korábbi tüntetések és zavargások után kisebb lövöldözések mellett helikopter is robbant Ukrajnában, gyakorivá váltak a túszejtések, oroszbarát aktivisták pedig rendőrkapitányságot és közigazgatás épületeket is elfoglaltak. Donyeckben szakadárok egyetlen lövés nélkül foglalták el a tévészékházat, ukrán csatornák sugárzása helyett orosz tévécsatornákat követeltek. Ljudmila Denyiszova, az ukrán szociálpolitikai miniszter közlése szerint május első hetéig több mint 7700 ember menekült a Krímből Ukrajna belső területeire amiatt, hogy Oroszország annektálta a félszigetet. Képes összeállításunkban az április eleje óta történteket foglaljuk össze.

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Ez is Szocsi volt - Nagyítás-fotógaléria

Az olimpia a heroikus küzdelmek, a nagy bukások és a nagy győzelmek színtere. Többévnyi kemény munka veszhet kárba egyetlen pillanat alatt, de egy tökéletesen kivitelezett mozdulat a sportpályafutása csúcsára repíthet valakit… de azért vannak kevésbé magasztos, és éppen ezért sokkal emberibb pillanatok is. Ez is Szocsi volt.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Ukrajna vérzik – Nagyítás-fotógaléria

Háborús propaganda, frontra induló katonák, a nehéztüzérség elől pincében menedéket keresők, szétlőtt otthonok, egy bőrönddel az otthonukat elhagyók – az első világháború rémképei újra megelevenedtek a határon túl. Ukrajna keleti részéből tömegével menekülnek az ott lakók a harcok elől.

Stiller Ákos, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Nem lett második Vietnam: Irak tíz éve - Nagyítás-fotógaléria

Tíz éve tört ki az iraki háború. Szaddám uralma villámgyorsan összedőlt, de Irakot nem sikerült stabilizálni, vegyi fegyvereket sem találtak. A hatalmas kudarc mégis elmaradt, David Petraeus tábornok úrrá lett a káoszon, és 2011 decemberében az utolsó amerikai katona is elhagyta az országot.