Tetszett a cikk?

Új államelnök Romániában, amerikai futball Budapesten, közfelháborodás az országban, támadás Izraelben - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Hannover, Németország: férfi sétája az őszi színekben pompázó fák alatt az Eilenriede erdőben.
©
Bukarest, Románia: Klaus Johannis, az ország új államelnökének öröme a győzelem után. Megnyertük! Visszafoglaltuk az országot! - írta ki Facebook-oldalára nem sokkal 22 óra után Klaus Johannis, aki a vasárnapi választást követően Románia új államelnöke lesz. Az elnökválasztás második fordulójában a szociáldemokrata Victor Ponta kormányfő mérkőzött meg az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjével. Johannis öt évig lesz Románia elnöke.
©
Budapest: amerikaifutball magyar szuperdöntő - a mérkőzést az Újbuda Rebels nyerte 19-9-re, legyőzve ezzel a Docler Wolves csapatát.
©
Madrid, Spanyolország: ''A bábkészítő'' - különleges installáció Janet Cardiff és George Miller művészek jóvoltából a madridi Palacio de Cristal épületében.
©
Németh Miklós ''Mert ez az ország érdeke'' című könyvének bemutatóján az ELTE BTK Gólyavár nagytermében.
©
Debrecen: a Vekeri-tó kiszáradt medre. A várostól keletre fekvő Erdőspuszták területén lévő tavak teljesen kiszáradtak, néhol jelentősen csökkent vízszintjük.
©
Kolozsvár, Románia: Molnár Mária (középen) Judit és Szilágyi János Kékszakállú szerepében Bartók Béla: ''A kékszakállú herceg vára'' című operájának főpróbáján a Kolozsvári Magyar Operában. Az Operát Szinetár Miklós rendezésében november 18-án mutatták be.
©
Madrid, Spanyolország: - humanoid iCoub robot az IEEE 2014 konferencián
©
Montreal, Kanada: a lett Roberto Pukitis, a kínai Vu Ta-csing és a magyar Knoch Viktor bukása a montreali rövidpályás gyorskorcsolya világkupa férfi 1000 méteres negyeddöntőjében 2014. november 16-án.
©
Hosszú órákig tartó "állóháború" alakult ki hétfő este, illetve éjszaka a Kossuth téren, ahol késő délután kezdődött A közfelháborodás napja elnevezésű rezsimellenes tüntetés. A megmozdulás megannyi magyarországi és európai városra kiterjedt, Szegedtől Londonig, Pécstől Berlinig voltak tiltakozások. Budapesten az akció hivatalos része este hét körül véget ért, a tömeg azonban maradt a Kossuth téren. Lebontották a Parlament előtti kordont, ám szembetalálták magukat az Országház lépcsőjére vezényelt rohamrendőrökkel. Utóbbiak idővel erősítést is kaptak, és hosszas várakozás után éjszaka kezdték meg lépésről lépésre kiszorítani a tüntetőket a térről.
©
Vizoviczki László az ellene és 32 társa ellen vendéglátó-ipari tevékenységgel összefüggésben elkövetett költségvetési csalás vádja miatt indult büntetőper tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 33 vádlottal szemben emelt vádat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt idén augusztus 21-én. Az eljárás a vesztegetések feltárásával indult még 2012. május végén. Az ügyészség szerint Vizoviczki és társai 800 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.
©
Varazze, Olaszország: hullámlovaglás télapó-módra
©
Sydney, Ausztrália: napfürdő a HMAS Canberra, az Ausztrál Királyi Haditengerészet legújabb hadihajója előtt
©
Abidjan, Elefántcsontpart: rendőri akció az Afrikai Nemzetek Kupáján, a Kamerun - Elefántcsontpart mérkőzésen. Eközben tiltakozó katonák foglalták el az állami rádió és televízió épületét, elmaradt zsoldjuk kifizetését követelve. A tüntetések hatására Paul Koffi Koffi elefántcsontparti védelmi miniszter megígérte az elmaradt zsold kifizetését, és több más intézkedést is kilátásba helyezett, egyben felszólította a katonákat, térjenek vissza laktanyáikba.
©
Sanghaj, Kína: bengáli tigris a Sanghaji Állatkert kifutóján
©
Madrid, Spanyolország: humanoid iCoub robot az IEEE 2014 konferencián
©
Abda: elszállították a Győrhöz közeli Abda határából azt a repülőgépet, amely egykor mulatóként szolgált a környék egyik jellegzetességeként, de egy évtizede üresen állt. Az 1990 óta ezen a helyen álló Il-18-ast a hétvégén hozták szállítható állapotba eddigi helyén, az 1-es és a 85-ös út találkozásánál.
©
A Liga Szakszervezetek szervezésében mintegy 500-an tüntettek a munkavállalói jogokat érintő érdemi társadalmi párbeszédért pénteken Budapesten a Kossuth tér szomszédságában, az Alkotmány utcában. A demonstrálók a cafeteria adóterheinek emelése, a társadalmi egyeztetés nélkül benyújtott adótörvények ellen, illetve a korkedvezményes nyugdíj védelmében tiltakoztak a közel 30 szakszervezet által támogatott rendezvényen. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke azt hangsúlyozta: követelik a Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát, a sztrájkjog visszaállítását és a minimálbér reálkereset-növekedést biztosító emelését.
©
Róma, Olaszország: szappanbuborék a Kolosszeum közelében
©
Vigevano, Olaszország: elárasztott sikátor az esőzések után
©
Yanuh-Jat, Izrael: izraeli rendőrök viszik elhunyt kollégájuk, Zidan Saief koporsóját. A rendőr egyike azoknak, akik egy keddi merényletben haltak meg: a zsinagógában imádkozókra baltával, késsel és pisztollyal felfegyverkezett palesztin férfiak támadtak, őket később agyonlőtték. Az összesen öt áldozat mellett a jeruzsálemi mentőszolgálat hat sebesültről, köztük több életveszélyes sérültről számolt be. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közleményében ''kemény választ'' ígért a zsinagóga elleni merényletre, s a Hamászt tette felelőssé az akcióért. Mahmúd Abbász palesztin elnök is elítélte a támadást, bár az izraeli kormányfő őt úszítással vádolta.
©
Brisbane, Ausztrália: Vlagyimir Putyin a G20 csúcstalálkozón. Az orosz elnök idő előtt távozott, mert elmondása szerint pihenésre volt szüksége. A G20-ak fórumán Putyin nagy diplomáciai nyomás alá került annak érdekében, hogy Oroszország szüntesse be a szakadárok támogatását Kelet-Ukrajnában. A konfliktusnak már több mint négyezer halottja volt idén. Az európai vezetők arra is figyelmeztették Putyint, hogy újabb gazdasági szankciók jöhetnek, ha a külföldi csapatok nem távoznak Ukrajnából.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Iliás Katalin Nagyítás

Ilyen a Tienanmen tér óta nem volt – Nagyítás-fotógaléria

Demokráciáért tüntetők tízezrei árasztották el Hongkong belvárosának utcáit, megbénítva a város közlekedését. A demonstrálók egy bevásárlónegyedet és egy lakóövezetet is elözönlöttek. Vasárnap véres jelenetekre került sor a hongkongi utcákon, több tucat tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrfőnök szerint a rendőrség a lehető legfinomabban lépett fel az illegális tüntetés ellen. Az elmúlt három napon 41 ember sérült meg, köztük rendőrök is. Az Occupy mozgalom támogatóiból és diákokból álló tömeg ragaszkodik hozzá, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson Hongkong önállóan állíthasson jelölteket, Peking viszont fenntartja magának a jelöltállítás jogát. A rohamrendőrök hétfőn visszavonulót fújtak, miután egész éjszaka gumibotokkal és könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget. Negyed évszázada nem volt ilyen méretű megmozdulás Kínában.

hvg.hu Nagyítás

Így szavaztunk - Nagyítás-fotógaléria

Túl vagyunk az év utolsó voksolásán. Tarlós maradt, Orbán szerint győzött az egység, Gyurcsánynak keserédes volt a szája íze. Ez volt 2014-ben az önkormányzati választás.

hvg.hu Nagyítás

Aki végigfotózta a Fal megnyitásának éjszakáját - Nagyítás-fotógaléria

Miközben keletnémetek ezrei nyomulnak be a Fal megnyitását követően Nyugat-Berlinbe, Christian Hajer vízum és kényszer-valutaváltás nélkül megy át a keleti oldalra, hogy végigfényképezze az átkelőhelyeken nyomakodó embereket és Kelet-Berlin üres utcáit. Különleges fotók a novemberi 9-i éjszakáról, amikor Günter Schabowski bejelentését követően hirtelen megrepedt a Fal, hogy aztán 11 hónap múlva beteljesedjék a német egység. Christian Hajer várostervező, 1986-ban diákként jött Nyugat-Berlinbe. Ma közönségkapcsolatokért felelős irodát tart fenn, előadásokat és szakmai városvezetéseket szervez nemzetközi csoportoknak várostervezési, politikai és gazdasági témákban. Exkluzív, 25 éves fotósorozata a hvg.hu-n!

hvg.hu Nagyítás

Egy miskolci kényszerköltöztetés története - Nagyítás-fotógaléria

Anya, melyik az otthonom, ez, az, vagy a következő? - a Horváth családnak 18 év után egyik napról a másikra kellett kiköltöznie a miskolci Békeszálló-telepen lévő lakásukból. Majdnem utcára kerültek, végül az önkormányzat mégis kiutalt nekik pár hónapra egy szociális lakást. Csak egy kulcsot kaptak, meg egy címet. Költözzön át velük, nézze meg hol éltek, és hogy tetszik nekik az új otthonuk! Hajdú D. András képriportja Miskolcról az abcug.hu-n.

Iliás Katalin Nagyítás

Vége a fekete kockafejű rendőrök világának - Nagyítás-fotógaléria

Az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nem kell többé kitakarni a rendőrök arcát a fotókon, csak nagyon indokolt esetben. Erre a jövőben csak akkor lesz szükség, ha egy rendőr megsérül, esetleg rajta kívül álló okok miatt megalázó helyzetbe kerül, és a kép közlésével sérülnek a személyiségi jogai. A döntés alkalmából néhány kedvenc képünkkel emlékezünk erre a fotóiporterek által talán soha el nem feledhető, magunk mögött hagyott időszakra.

hvg.hu Nagyítás

50 éves az Erzsébet híd – Nagyítás-fotógaléria

Ötven éve adták át Budapest egyik legnevezetesebb hídját, melyet a második világháború után újraépítettek, melyen egykor villamos is közlekedett, s amely ma talán a legforgalmasabb fővárosi átkelő. A Sávoly Pál által tervezett, Erzsébet királynéról elnevezett híd ma az első kerületet köti össze ötödikkel, teljes hossza pedig 378,6 méter. Elődje az akkori időkben műszaki csodának számított, 1894-ben tervezték, építési munkálatai 1903 őszén fejeződtek be, tervezésében Czekelius Aurél, Kherndl Antal, Gállik István, Beke József és Nagy Virgil vettek részt. Az első híd a németet csapatok 1945 telén lezajlott visszavonulásának esett áldozatul. Január 18-án a budai oldalon végzett robbantás után a híd összedőlt, a kár nagysága miatt végül lehetetlennek tűnt a helyreállítás, így újjáépítették. A második, kábelhídnak épített átkelő 1961 és 1964 között épült, a forgalomnak november 21-én adták át. Az elmúlt ötven évben része volt taxisblokádban, hat sávja kerékpáros-felvonulások útvonalául szolgált, de volt itt politikai nagygyűlés, tüntetés, 2002-ben pedig még el is foglalták.

Neuberger Eszter, Fülöp Máté Nagyítás

''Csak értékelem, amim van''

Egyre több gyermeket diagnosztizálnak a világon és Magyarországon is autizmussal, ám az emberek fejében még mindig az "Esőember-sztereotípia" jelenik meg a szó hallatán. A hétéves Ábel teljesen egészséges kisfiú, iskolába jár, írni, olvasni és számolni tanul, mint a többiek – egyszerűen csak kicsit máshogy. Az ő fejlesztése még időben elkezdődött, így jó eséllyel élhet majd felnőttként teljes életet. Édesanyja, Daniss-Bodó Eszter addig is szeretné sorstársaknak és kívülállóknak is megmutatni, hogy nem lehetetlenség egy autista kisgyereket "normálisan", teljes elszigeteltség nélkül nevelni.