Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Július 25-én az MV Wakashio nevű japán hajó zátonyra futott Mauritius partjainál. A paradicsomi szépségű szigetre ezer tonnányi olaj ömlött ki a hajó megsérült üzemanyag-tartályából, tönkre téve a korallzátonyokat, a lagúnát, a tengerpartot. Önkéntesek ezrei dolgoznak azon, hogy enyhítsék a környezeti katasztrófát.

Délkelet-Mauritius partjainál futott zátonyra a japán MV Wakashio hajó, amelynek tankjából egyből ömleni kezdett az olaj. A szakértők attól tartottak, hogy az időjárás miatt félbetörhet a hajó és a tankban lévő összes olaj egyszerre a vízbe kerülhet.
©
A levegőből is jól láthatóak a hajóból származó olajfoltok: amerikai műholdas felvételek alapján csak augusztus 6. és 11. között a tízszeresére nőtt az olajszennyezés kiterjedése - mostanra elérte a 27 négyzetkilométert.
©
Bár a hatóságok azt kérték a lakosoktól, hogy maradjanak távol a katasztrófa helyszínétől, helyiek és önkéntesek ezrei segítenek, hogy csillapítsák a környezeti kárt.
©
Önkéntesek szedik össze és gyűjtik be az olajjal szennyezett hínárt Bois des Amourettes-nél. Az olajszennyezés már csak azért is katasztrofális hatással jár, mert Mauritiuson rendkívül gazdag az élővilág: ritka fajok ezreinek szolgálnak élőhelyként a sziget kristálytiszta vizű, fehér homokos partjai és a helyi korallzátonyok.
©
Egy helikopter segíti a mentést az MV Wakashio felett. Augusztus 12-ére majdnem minden olajat, 3000 tonnát sikerült a mentőcsapatoknak kiszivattyúzniuk a megrepedt tartályból - ezt helikopterekkel szállítják ki a partra és a japán cég egy másik hajójára.
©
Helyi önkéntesek szalmával tömnek ki textilzsákokat, ezeket a vízre fektetve igyekeznek megelőzni az olaj tovább terjedését.
©
Önkéntesek a kézzel készített gátakkal.
©
Sokan kritizálták a hatóságokat, hogy nem cselekedtek időben. A helyi környezetvédők szerint különleges fajok ezrei kerültek veszélybe az olajszennyezés miatt.
©
Ezen a fotók is jól látható a szennyezés nagysága.
©
Bambous Virieux partjainál is önkéntesek próbálják megállítani, hogy tovább terjedjen az olaj.
©
Francia tengerészek és egy japán csoport is segítették a munkálatokat. A helyi környezetvédők nemzetközi összefogást és segítséget sürgetnek, hogy minél előbb megfékezzék a szivárgást és begyűjtsék a kiömlött olajat.
©
A helyiek értetlenül és dühösen állnak szemben azzal, hogy a hatóságok napokig nem cselekedtek a katasztrófa megelőzése és az olajszennyezés megfékezése érdekében.
©