szerző:
hvg.hu

Az amerikai neokonzervatívok Európát gyakorlatilag „leírták”. A neokon tézis szerint Európa közeli hanyatlásának számos oka van, de ezek közül az egyik legfontosabb Nyugat-Európa rohamos iszlamizálódása - olvasható a Geopoly blogon.

Ennek a vélekedésnek az amerikai jobboldali körökben nagy népszerűségnek örvendő "elmélete" az ún. Eurábia tézis. Mi is ez? A koncepció eleinte egy szélsőséges összeesküvés-elméletre épülő nézet volt, aminek a lényege, hogy Európa és az arab országok összefognak Izrael ellehetetlenítésére és Európa iszlámosítására, ami végül Európa totális iszlám szolgaságba taszítását eredményezi.

Az izraeli származású Bat Ye’or által felállított meglehetősen nevetséges elmélet központi fogalma a közbeszédben napjainkra átalakult, és tudatos összeesküvés-elmélet helyett az Eurábia koncepciót ma már – főleg amerikai közírók – evolutív demográfiai folyamatként értelmezik, amely során Európa különösebb politikai irányítás nélkül, spontán, de menthetetlenül iszlamizálódik, amit tovább erősíthet Törökország EU-taggá válása. A kereszténység folyamatosan visszaszorul, és az üres teret elfoglalja az iszlám, kitöltik a muszlimok. A kereszténység törékeny, miközben az iszlám erős, magabiztos és ambiciózus. A vészmadarak szerint elképzelhető, hogy ha azok, akik nem muszlimok, az új iszlám rend elől megfutamodnak, az európai kontinensen néhány évtizeden belül többségbe kerülnek a muszlimok. Ha ez megtörténik, a nagy katedrálisok egy elmúlt civilizáció emlékeként jelennek majd meg, legalábbis addig, amíg egy szaúdi típusú rezsim mecsetekké nem alakítja át vagy egy tálib típusú fel nem robbantja azokat. A nagy nemzeti – olasz, francia, angol és más – kultúrák elenyésznek, és helyükre egy új, átmeneti muszlim identitás kerül, amelyben észak-afrikai, török és más keleties elemek vegyülnek - írja a blog szerzője a legfrissebb bejegyzésében.

A teljes elemzést elolvashatja a Geopoly blogon.

hvg.hu Napi merítés

Egyetlen nyilatkozat elég volt ahhoz, hogy a német államfő lemondjon

A borzalmas történelmi teher miatt a német polgárok és a német politikai elit számára a hadsereg és a hadviselés kérdése a mai napig szinte tabunak számít. Köhler államfő megpróbált beszélni erről, de egyetlen nyilatkozat elég volt ahhoz, hogy lemondani kényszerüljön - írja a Geopoly blog szerzője.

hvg.hu Napi merítés

Euró: egy ország nélküli pénz nem életképes

Egy periférikus, gazdasági és politikai szempontból is jelentéktelen ország csődje elég volt ahhoz, hogy végre mindenki számára világos legyen: egy ország nélküli pénz nem életképes. Az Európai Unió megpróbálta a politikai unió nélküli monetáris uniót létrehozni, de kiderült: vagy mindkettő kell, vagy egyik sem – véli a Geopoly blog szerzője.

hvg.hu Napi merítés

Temetni kell-e a kapitalizmust?

A pénzügyi válság idején sikk lett temetni a kapitalizmust – nemcsak Keynes, de Marx is divatba jött világszerte. Kína példája, vagyis az állami diktatúra által kontrollált piacgazdaság sikere tovább erősítette ezt a hitet. Most azonban éppen a túlköltekező államok csődjét látjuk Európa-szerte, a kínai csoda pedig sokkal törékenyebb, mint gondolnánk – olvasható a Geopoly blogon.

hvg.hu Napi merítés

Obama: kell az új nemzetbiztonsági stratégia

Az Obama-kormányzat a minap fogadta el első nemzetbiztonsági stratégiáját, amely nemcsak az Egyesült Államok geopolitikáját határozza majd meg, de jelentős mértékben a globális világrend alakulását is - olvasható a Geopoly blogon.

Emma Stone keze sok mindent elárul

Emma Stone keze sok mindent elárul

Nem tett vallomást a letartóztatott fideszes képviselő

Nem tett vallomást a letartóztatott fideszes képviselő

Vidéken terem a magyar adópaprika

Vidéken terem a magyar adópaprika

Díjazták az ország legjobb matek- és fizikatanárait

Díjazták az ország legjobb matek- és fizikatanárait

Lassan kiderül, mire számíthatnak a katás vállalkozók jövőre

Lassan kiderül, mire számíthatnak a katás vállalkozók jövőre

Elindult a hibridek gyártása a magyar Audinál

Elindult a hibridek gyártása a magyar Audinál