szerző:
hvg.hu

Törhetik a fejüket az unió statisztikusai, hiszen nyilván nincs elszámolási gyakorlat arra, amikor valamely ország a több mint egy évtizede létező magán-nyugdíjpénztári rendszerét néhány hónap alatt fel kívánja számolni - írja Oszkó Péter a blogján.

Márpedig valószínű, hogy a jelenlegi kormányzati szándékot valós tartalma alapján a statisztika sem a pénztártagok önkéntes visszalépésének, hanem államosításnak fogja tekinteni. Emiatt viszont Magyarország esetére új elszámolási gyakorlatot kell teremteni, hiszen az unió történetében ehhez hasonlatos ügy még nem esett meg.

A sajtóban keringő hírekből úgy tűnik, az Eurostat szakértői azon morfondíroznak, hogy engedjenek-e egyáltalán a várható visszaléptetésekből bármilyen bevételt is elszámolni jövőre, már pedig ha nem fognak, akkor nem teljesül a jövő évi költségvetési hiánycél. Mégsem zárható ki, hogy annak érdekében, hogy az ország szorgos takarékosságával felhalmozott nyugdíjvagyon ne legyen egyik napról a másikra felélhető, a pénztártagok visszaléptetésével az állam számára átadott vagyonnövekmény csupán fokozatosan, későbbi évek bevételeként jelenhetne meg. Felvethetnénk a kérdést, hogy a statisztikai elszámolás vajon tényleg magatartásszabályozó szerepet kell, hogy betöltsön, vagy sokkal inkább a valóság számszaki leképezését kellene, hogy szolgálja, de kétségtelen, hogy a pénztári rendszer létrehozásakor is hasonló átmeneti elszámolási szabályok érvényesültek, azaz amiatt, hogy a pénztári tagdíjak befizetésének nem a költségvetés volt a haszonélvezője, csak fokozatosan kellett a hiány növekedését is kimutatni. A volt pénzügyminiszter teljes bejegyzését elolvashatja Oszkó Péter blogján.

hvg.hu Világ

Economist-blog: Orbán most túl messzire ment?

Gyorsan alább hagyhat az Orbán-kormány egyoldalúan meghirdetett „nemzeti együttműködési” rezsimje iránt érzett országos lelkesedés, amint megérződik, mi is a kormányintézkedések ára – írja szerkesztőségi blogjában az Economist, amely szerint a Költségvetési Tanács büdzséjének drasztikus lecsökkentése az utolsó csepp lehet a pohárban.

hvg.hu Gazdaság

A magánnyugdíjpénztárak uniós ombudsmant akarnak

Petícióval fordul az Európai Parlamenthez a Stabilitás Pénztárszövetség, amelyben kérik, hogy 3 millió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt jelöljenek ki uniós ombudsmant a magyar kormány nyugdíjintézkedéseinek kivizsgálására. Jelezték, ha a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak a hátrányos megkülönböztetés és a joggal való visszaélés tilalmának megsértése miatt.

hvg.hu Gazdaság

Elfűrészelt magánnyugdíjrendszer: honnan és hová dől a 2840 milliárdos pillér?

A magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt az utóbbi napokban egyre vadabb vita folyik. De mit is államosítanak valójában, s mekkora az esélye, hogy e felettébb kockázatos, a jogrend és az etika kereteit feszegető, mások szerint durván letipró, az Európai Unió és a befektetők rosszallását is kiváltó intézkedés megtérül?

hvg.hu Világ

Brüsszelben aggódnak Orbánék nyugdíjterve miatt

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa csütörtökön szóvivője útján fejezte ki rosszallását a magyar kormány nyugdíjrendszert érintő előző napi bejelentése, továbbá az intézményi kereten végrehajtott, illetve tervezett változtatások miatt.

hvg.hu Itthon

Vajon megvédi az Ab a magánnyugdíjpénztárakat?

Az Alkotmánybíróság döntése miatt egyszer már megorrolt a kormány. Vajon a magánnyugdíjpénztárakat érintő magvalósult és egyelőre csak felvázolt drasztikus lépések kapcsán mit tesz majd a taláros testület?

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: EU-s rugalmatlanság a magyar nyugdíjmizéria oka?

Az EU által a nyugdíjreform államháztartási költségeinek ügyében tanúsított "rugalmatlanság" az egyik valószínű oka a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos magyarországi kormányintézkedéseknek, áll a felzárkózó piacok londoni elemzőinek pénteki helyzetértékelésében.

Közös EP-frakcióról tárgyalt Varsóban a spanyol szélsőjobb vezére

Közös EP-frakcióról tárgyalt Varsóban a spanyol szélsőjobb vezére

44,2 millió forint adósságot termel napi szinten a Honvédkórház

44,2 millió forint adósságot termel napi szinten a Honvédkórház

Levonult a metróba az Operaház zenekara, és adott egy koncertet

Levonult a metróba az Operaház zenekara, és adott egy koncertet

Ez tényleg jól hangzik: a jövőben talán már soha nem kell feltölteni az okosórákat

Ez tényleg jól hangzik: a jövőben talán már soha nem kell feltölteni az okosórákat

Vicces háttérképek készültek a Galaxy S10-ek "csúfságaihoz"

Vicces háttérképek készültek a Galaxy S10-ek "csúfságaihoz"

Ő okozta Hollandia sokkját – a holland euroszkeptikus jobboldal új arca

Ő okozta Hollandia sokkját – a holland euroszkeptikus jobboldal új arca