szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aamíg Japánban vissza nem tér az élet a normális kerékvágásba, elegendő kőolaj igény fog kiesni, hogy megnyugtassa a világpiacot. Ám azóta adódott ennél sajnos még nagyobb probléma: a Fukushima-1 atomerőmű-komplexumnál úgy tűnik, kicsúszik a kontroll a szakemberek kezéből - olvasható a Méltányosság blogon.

Néhány nappal ezelőtt a Méltányosság-blog egyik elemzője azt elemzte, hogy miért annyira drága a kőolaj, ám a múlt héten történek mellett a blog sem mehet el szó nélkül. Alapvetően nem egy ilyen magnitúdójú földrengésre tervezték az erőműveket, ám az igazi gondot a földrengés után egy órával megérkező 10 méteres szökőár okozta, mely a redundáns biztonsági rendszert tette tönkre, nevezetesen a dízelgenerátorokat, melyek a földrengésben megsérült hűtőrendszer szerepét vették volna át.

Tehát egy órán belül két olyan csapás érte a reaktorokat, melyeket józan számítás szerint nehéz lett volna prognosztizálni. Eleinte úgy tűnt, hogy a szakemberek kordában tartják az elszabadulni látszó folyamatokat, de ez mára megváltozott: itteni idő szerint kedd hajnalban a Fukushima-2 reaktorépülete felrobbant, és a japán hatóságok szerint megsérült a reaktortartály is, ellentétben az elmúlt napok előző két hidrogén robbanásával - olvasható a blogon. A teljes bejegyzést elolvashatja a Méltányosság-blogon.

A japánban történteket a percről-percre rovatunkban követheti, vagy tekintse meg Nagytás -fotógalériánkat a pusztításról. Amennyiben kíváncsi arra, hogy milyen állapotok uralkodtak a japán cunami előtt, illetve utána, akkor nézze meg az előtt-utána fotógalériánkat.

MTI Világ

Újabb tűz ütött ki a fukusimai atomerőműben

Helyi idő szerint szerda reggel (közép-európai idő szerint kedd éjszaka) megint tűz ütött ki a japán fővárostól északra fekvő Fukusima-1 atomerőmű 4-es reaktorában - tudatta az NHK japán televízió. Egyelőre nem tudják, mi okozta a lángokat.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők szerint nincs ok Japán leminősítésére

A súlyos földrengés- és szökőár-katasztrófa sem indokol negatív hitelminősítői lépést Japánnal szemben, tekintettel a japán gazdaság erőteljes finanszírozási hátterére - közölte szerdai londoni elemzésében a Fitch Ratings.

MTI Világ

Atomstop Venezuelában - Chávez lépett

Venezuela a Japánban bekövetkezett katasztrófa miatt fölfüggeszti atomprogramját - tudatta kedden Caracasban Hugo Chávez, a dél-amerikai ország elnöke.

400 ezer éve az ősemberek is téli álmot aludhattak

400 ezer éve az ősemberek is téli álmot aludhattak

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya

Messit mindössze két meccsre tiltották el

Messit mindössze két meccsre tiltották el