szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Statisztikák szerint az emberek egyharmada kialvatlan. Van, akinek az alvás mennyiségével van gondja, míg más eleget alszik, de nem elég pihentetően. Pedig a lelki kiegyensúlyozottság egyik alapfeltétele, hogy pihenten ébredjünk. Az alvás minősége javítható.

Régóta kutatják az alvás funkcióját. Különböző teóriák születtek, egy elmélet szerint az alvásnak az energiamegtakarításban van szerepe, más tudósok szerint a szövetek rendbe hozásáért felelős, megint mások úgy vélik, a hangulatjavító és a megküzdő képesség, a memóriafolyamatok, az idegrendszer érése, az immunrendszer megfelelő működése, az egészséges hőszabályozás és a genetikai programozás fontos kelléke az éjjeli pihenés.

Tartós kialvatlanság esetén könnyebben megbetegszünk, romlik a memóriánk, ingerültek vagyunk és többet eszünk. Az alvásproblémák különfélék lehetnek: nehezített elalvás, ha éjjel többször felébredünk, átalvási problémáról van szó, vagy lehetséges, hogy felületes az alvásunk, ezért vagyunk kimerültek. Az alvászavarok hátterében lelki és fizikai okokat is találhatunk, érdemes mindkét oldalról megközelíteni a problémát a gyorsabb és sikeresebb eredmény érdekében - olvasható a Pszicho Login blogon. A teljes bejegyzést elolvashatja a blogon.

MTI Plázs

A fáradt agy egyszerre alhat és lehet ébren

Patkánykísérletek azt mutatják, hogy a fáradt agy bizonyos részei alvó állapotba kerülhetnek a másodperc töredékére, miközben a teljes szerv folyamatosan ébren van - állapították meg amerikai kutatók.

Medipress Plázs

Agyunk alvás közben is tanul

Egy új tanulmány szerint alvás közben az agy nem kapcsol ki annyi funkciót, ahogy azt korábban feltételezték. A Delphine Oudiette, a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem alváskutatója vezette tanulmányt a Public Library of Science One című folyóiratban publikálták.

MTI Plázs

Alvásmegvonásos társadalomban élünk

A munka közben elalvó amerikai repülésirányítók esetei ismét ráirányították a figyelmet arra, hogy az éjszakai műszakban dolgozóknak gondjuk lehet a koncentrációval, sőt még az ébren maradással is.

FH Itthon

Felborult, majd elaludt kocsijában

A jármű késő este, 10 óra tájban, egy kanyarban állt fejre és csak hajnal négy órakor vette észre egy arra járó autós. A sofőrt a rendőrök ébresztették.

Medipress Plázs

A kevés és a sok alvás is öregít

Brit kutatók szerint középkorúaknál a hat óránál kevesebb, illetve a nyolc óránál több alvás az agyműködés hanyatlásával hozható összefüggésbe. Ennek a mentális hanyatlásnak a mértéke annak felel meg, mintha a személy négy-hét évvel idősebb lenne.

Meghalt Bill Withers

Meghalt Bill Withers

240 millió forintot kérnek ezért a kis Nissan divatterepjáróért

240 millió forintot kérnek ezért a kis Nissan divatterepjáróért

A járvány miatt bezárkózott nagyszülőket is védi ez a találmány

A járvány miatt bezárkózott nagyszülőket is védi ez a találmány