szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mi kapcsolja össze a száműzetésben élő tibeti kormány honlapját az online szerencsejátékkal? A Menedék Rt. A HavenCo cég egy ember-gyártotta szigeten működik, és csak a saját maga szabta törvényeknek engedelmeskedik - a gyermekpornót azonban nem engedélyezi. 

A második világháború alatt  Anglia keleti partjainak közelében, a tengerben építettek fel egy 930 négyzetméter alapterületű, 23 méter magas, légvédelmi célokat szolgáló mesterséges szigetet. Amikor bizonyos Paddy Roy Bates tábornok 1967-ben nyugdíjba vonult, elfoglalta az elhagyott ingatlant és megalapította rajta Sealand független államát. Akkor az angol felségvizeken kívül helyezkedett el a sziget, de a tengeri határt 1987-ben 3 mérföldről 12-re tolták, így azóta elvileg Sealand is Nagy-Britanniához tartozik.
Az önálló állami lét nemzetközi jogi értelemben enyhén szólva is kérdéses, de ez mit sem zavarja Ryan Lackey amerikai vállalkozót, aki néhány évvel ezelőtt fedezte fel, hogy a néhai tábornok által fegyverrel is védett sziget kiváló hely arra, hogy olyan webszervereket üzemeltessenek rajta, amelyeket az európai és amerikai törvénykezés nem tűrne meg. Lackey és üzlettársa szerverparkot épített ki a tornyon, műholdas kapcsolatokat hozott létre és 2000 tavaszán megkezdte a szolgáltatást. „Három dolgot tiltunk – magyarázta Lackey a BBC-nek –, a gyermekpornográfiát, a spamet és azt, hogy a mi gépeinkről hackeljenek más gépeket.” Az online szerencsejátékok futtatásából egy év alatt nyereséges lett az offshore vállalkozás. 
A HavenCo szerverén vannak olyan szájtok is, amelyek politikai okokból nem üzemeltethetők jogilag is létező országokban; ilyen például az emigráns tibeti  kormány szájtja. Minél jobban szigorodik az internet ellenőrzése a fejlett országokban, annál nagyobb lesz a kereslet a HavenCo szolgáltatásaira. Persze csak addig, míg az angol hatóságok nem lépnek. Ez előbb-utóbb minden bizonnyall megtörténik, hiszen a britek - Bates tábornok ide, sealandi útlevelek oda - ragaszkodnak ahhoz, hogy a sziget az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozik, ezért szerintük minden ottani szájt meg kell feleljen az angol törvényeknek.  

Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Az Oscar után a brit filmakadémia díj szabályzata is változik a sokszínűség erősítése miatt

Az Oscar után a brit filmakadémia díj szabályzata is változik a sokszínűség erősítése miatt

A Nespresso bejelentette, hogy 2 éven belül karbonsemleges lesz minden csésze kávéja

A Nespresso bejelentette, hogy 2 éven belül karbonsemleges lesz minden csésze kávéja