szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Járai Zsigmond szerint a  forint jelenlegi árfolyama és a monetáris kondíciók mellett elérhető az inflációs cél, az, hogy 2003 decemberében az egy évre visszanyúló pénzromlás 4,5 százalék legyen. Járait inflációellenes politikája miatt nemrégiben lemondásra szólította fel Széles Gábor, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.

"Amíg én a jegybank élén állok, addig nem tudok olyan politikát folytatni, amely magasabb inflációt engedne meg" - hangoztatta Járai Zsigmond a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén.  Az MNB továbbra is abból indul ki, hogy az európai integrációt követően - két-három éves átmenet után - 2007-ben a forintot felváltja az euró, az pedig a társadalom minden rétegének érdeke, hogy a hazai pénzromlás üteme csökkenjen, mert a magas infláció szétzilálja a gazdasági folyamatokat, elolvasztja a megtakarításokat, árt a gazdaság szereplőinek és a társadalomnak egyaránt - vélekedett a jegybankelnök, akit, mint mondta, a következetes monetáris politika folytatásáról győzték meg az Európai Központi Bank vezetői is, az európai uniós csatlakozási folyamatban a tagjelölt országok közül ugyanis csupán egyben van a magyarországinál nagyobb mértékű pénzromlás.
   

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Járai távozik a jegybank éléről?
Az MNB elnöke szerint továbbra is magas a költségvetési deficit, jelentős az idei bérkiáramlás, ezért nem lehet lazítani a monetáris feltételeken, csökkenteni a kamatokat. Ha a központi büdzsé hiánya 8-9 százalékos, a bérek pedig olyan mértékben nőnek, mint az idén tapasztalható volt a magyar gazdaságban, a jegybank nem követhet más monetáris politikát - jelentette ki Járai, aki szerint a jelenlegi makrogazdasági feltételekkel, a magas költségvetési deficittel, az igen jelentős ez évi bérkiáramlással összhangban vannak a monetáris kondíciók. Ezek a feltételek segítenek abban, hogy az ország elérje a jegybank által kitűzött inflációs célt a jövő év végére, így "egyelőre semmilyen monetáris lazításra nem látok lehetőséget" - húzta alá a jegybankelnök. 
   
Az MNB elnöke elismerte: az erős forint bizonyos szempontból nehezíti a gazdaság szereplőinek helyzetét, azonban hozzájárul az infláció alacsony szinten tartásához. Járai bízik abban, hogy a költségvetés jövőre szigorúbb lesz a mostaninál és a következő évben a bérkiáramlás a jelenleginél jobban idomul a termelékenységhez: akkor lehetőség lesz a monetáris kondíciók változtatására. A következő húsz évben a magyarországi bérek gyorsabban emelkednek majd, mint az Európai Unió többi tagállamában, de ez amiatt lesz, hogy lemaradásunk miatt a termelékenység is gyorsabban nő majd, mint az unió többi részében - fejtette ki Járai. (MTI)
Szemle: Játszma a jegybankelnök körül

Most már inkább komolyan veszi az UFO-ügyeket Japán

Most már inkább komolyan veszi az UFO-ügyeket Japán

Kelet-Európa-szakértő: Fordulatot hozhatnak az autokrácia elleni tiltakozások

Kelet-Európa-szakértő: Fordulatot hozhatnak az autokrácia elleni tiltakozások

Hogyan tárgyaljunk emberek különböző típusaival?

Hogyan tárgyaljunk emberek különböző típusaival?