szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz egészségügy-minisztérium szerdán elutasította a törvényhozás alsóháza, az állami duma egészségvédelmi bizottságának a kérését, hogy hozzák nyilvánosságra annak a kábító-altató gáznak az összetételét, amit a kommandósok használtak a moszkvai Dubrovka színház október 26-i ostromakor.

Az október 23-26-a közötti moszkvai túszdrámát lezáró roham következtében hivatalosan 129 túsz vesztette életét, döntő többségük a bevetett gáz miatt. Jurij Sevcsenko orosz egészségügy-miniszter annyit közölt október 30-án, hogy fentanil alapanyagú gázt használtak, amely szert a gyógyászatban is alkalmaznak, és közvetlenül nem káros az emberi egészségre. A hivatalos magyarázat szerint a túszok több napos éhezése és szervezetüknek a sokk okozta legyengülése miatt volt ilyen magas a halálos áldozatok száma, nem beszélve arról, hogy többen közülük szív- vagy légzőszervi betegségekben szenvedtek.
A duma Szergej Jusenkov független képviselő, a jelenleg Londonban élő orosz nagyvállalkozó, Borisz Berezovszkij kezdeményezésére létrehozott Liberális Oroszország párt egyik vezetője javaslatára kérte fel adatközlésre az egészségügyi tárcát. Sevcsenko válasza értemében azonban a minisztérium nem adhat ki ilyen információkat, mivel az antiterrorista műveletek technikai részletei államtitoknak minősülnek.
Az orosz biztonsági szerveket számos kritika érte már októberben is azért, hogy nem közölték rögtön a túszokat ellátó orvosokkal, milyen mérgezésekre kell felkészülniük. A hivatalos nyilatkozatok szerint azonban ez nem befolyásolta a mentést, sőt a hatóságok burkoltan az egészségügyi intézményekre, illetve a túszok evakuációját végző illetékesekre hárították a felelősséget. Ezeken a területeken tárt fel hiányosságokat a liberális Jobboldali Erők Szövetsége által összehívott társadalmi vizsgálóbizottság is. A túszok kiszabadítása után olyan feltételezések is felröppentek a nemzetközi sajtóban, hogy a kommandósok titokban előállított szert vagy vegyi fegyvernek minősülő anyagot vetettek be.
A 650 túlélő, illetve a halottak hozzátartozói közül eddig 15-en fordultak bírósághoz fejenként 500 ezertől egymillió dollárig terjedő kártérítést követelve, mégpedig azon törvény alapján, amelyik kimondja az orosz régiók felelősségét a területükön elkövetett terrorcselekményekért. Az alperes jelen esetben Moszkva városa, amely már közölte, hogy nem tudna kifizetni több száz millió dollárt - a per megnyerése után ugyanis minden érintettnek járna a kártérítés. Az önkormányzat szerint ez a kiadások jelentős visszafogását hozná magával, vagy adóemelésekkel kellene előteremteni ezeket az összegeket, ami az élet jelentős megdrágulását jelentené az amúgy sem olcsóságáról híres orosz fővárosban. A városháza ezért azt javasolja, hogy a túszdráma kárvallottai Moszkva önkormányzata helyett inkább az orosz szövetségi kormányt pereljék be. (MTI)

Újabb 876 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt három beteg

Újabb 876 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt három beteg

Újból lesz szűrősátor a Szent László Kórházban

Újból lesz szűrősátor a Szent László Kórházban

Orbán nem lesz ott a Puskásban a Szuperkupa-döntőn

Orbán nem lesz ott a Puskásban a Szuperkupa-döntőn