szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szabadi Bélát, az Orbán-kormány politikai államtitkáraként elkövetett cselekményei miatt újabb négy ügyben gyanúsította meg a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal pénteken. Az ügyészség szerint a vagyoni hátrány összege 845 millió forint. Szabadit a múlt héten más ügyben hat év fogházbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság.

Szabadi Bélát az ügyészség ezúttal négy, döntően hűtlen kezelésnek minősített cselekménnyel gyanúsítja.  A főügyészség szerint az egyik ügyben Szabadi, a tárca volt politikai államtitkára arra kötelezte a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában álló kht-t, hogy a piaci ár alatt adjon el élelmiszereket az általa megjelölt, mezőgazdasági cikkek kereskedelmével és termelésével egyébként nem foglalkozó gazdasági társaságoknak. A gyanúsításban szereplő ügyek egyikében 638 millió forint a vagyoni hátrány, egy másikban pedig több mint 200 millió forint.
Az MTI értesülései szerint a nyomozás befejező szakaszába jutott és hamarosan sor kerülhet a vádemelésre is annak ellenére, hogy a gyanúsítás csak történt meg; elképzelhető, hogy a Fővárosi Bíróság egyesíti ezeket az ügyeket a már korábban vád tárgyává tett cselekményekkel. Szabadi Béla ellen februárban emelt vádat a Fővárosi Főügyészség 23 vagyon elleni bűncselekmény, köztük hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás alapos gyanúja miatt, melyek összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak. Mindezért halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható. A vádpontok jórészt két ügycsoporthoz; a Ferencváros sportklub reklámszerződéseihez és az államtitkári utazásaihoz kapcsolódnak.
A Legfelsőbb Bíróság múlt csütörtökön a Székely Zoltán volt kisgazda majd független országgyűlési képviselőre kétrendbeli, hivatásos személy által elkövetett vesztegetés miatt első fokon kiszabott hat év börtönbüntetést az enyhébb fokozatú, fogházban letöltendő szabadságvesztésre változtatta, s kilencmillió forint pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte a vádlottat. (MTI)

Orbán: Az egészségügyet fel kell készíteni akár 400 ezer fertőzöttre is

Orbán: Az egészségügyet fel kell készíteni akár 400 ezer fertőzöttre is

Operatív törzs: az új fertőzöttek negyede 30 év alatti

Operatív törzs: az új fertőzöttek negyede 30 év alatti

Hont András: Vityernyák

Hont András: Vityernyák