szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Küldhet-e volt cégét szidalmazó emailt a kirúgott alkalmazott egykori munkatársainak? Amerikai civil szervezetek szerint a szólásszabadság jogát sérti, a vállalatot képviselő jogász szerint a magántulajdont védi az a kaliforniai bírósági döntés, amely a cégvezetést bíráló emailjei miatt megtiltotta az Intel egyik elbocsátott alkalmazottjának, hogy áthatoljon a cég email-rendszerén. Ön szerint kinek van igaza?

"Sajnos sokatoktól meg fognak válni. Mi segíthetünk. Ha azok közé tartozol, akiket át akarnak csoportosítani, valószínűleg hamarosan ki is rúgnak (...) Soha ne gondold, hogy veled van baj!" - figyelmeztette emailben az Intelnél maradt több ezer társát Ken Hamidi, akit elbocsátottak, miután betegállományából nem tért vissza munkahelyére. A processzorgyártó feljelentette a fiatalembert, s a kaliforniai legfelsőbb bíróság a cégnek adott igazat.
Hamidi a jelenlegi és korábbi Intel-dolgozók támogatására megalapította a FACE Intel szervezetet, és tucatjával küldözgette az Intel dolgozóinak az emaileket, amelyekben a vállalat vezetését bírálta az alkalmazottakkal szembeni magatartása miatt. A bíróság a magántulajdon elleni bűncselekmény (trespass to chattels) kategóriájába sorolta tettét. A döntés ellen több civilszervezet is fellépett, s küzdelmet indított azért, hogy amerikai bíróság többé ne hozhasson ehhez hasonló ítéletet.
Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szervezete (ACLU) szerint a bíróság ítélete alapján minden internetszolgáltató megtagadhatja azoknak az emaileknek a továbbítását, amelyekkel politikai okokból nem ért egyet. Az ACLU arra kéri a bíróságot, hogy a "trespass to chattels"  doktrinát csak azokban az esetekben alkalmazza, amikor egy cég számítógépeit vagy szervereit fizikai károsodás éri. Hasonló véleményen van az Elektronikus Határ Alapítvány (Electronic Frontier Foundation) nevű szervezet is.
Az Intellel szövetséges iparági cégek csoportját képviselő Richard Epstein jogászprofesszor szerint ugyanakkor a szólásszabadság nem sértheti a magántulajdont: „Az Első Kiegészítés (az Egyesült Államok alkotmányához csatolt, a szólásszabadságot garantáló kiegészítés - a szerk.) nem ad jogot arra, hogy valaki bemenjen az Intel épületébe, és az aulában beszédet intézzen a munkatársakhoz. Ha pedig az aulát nem használhatja erre, miért vehetne igénybe más eszközöket?” - érvel a professzor.
"Nem fognak behódolásra kényszeríteni" - hirdeti honlapján Hamidi, aki a bírósági döntés után új módszert választott: bérelt egy lovaskocsit, amelyről az Intel főépülete előtt osztogatja szórólapjait.

Ismét vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány Szlovákiában

Ismét vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány Szlovákiában

Az örmények állítják: Törökország lelőtte egy vadászgépüket

Az örmények állítják: Törökország lelőtte egy vadászgépüket

Először csak beteg kutyáikkal akartak kirándulni, de aztán üzlet lett belőle

Először csak beteg kutyáikkal akartak kirándulni, de aztán üzlet lett belőle