szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezet vállalta azt a pénteki merényletet, amelynek során egyik fegyverese behatolt Otniel zsidó település Talmud-iskolájába, és az étkezőben géppisztoly-sorozattal lemészárolt négy izraelit. Az terrorista elbarikádozta magát az iskolaépületben, és a katonákkal vívott tűzharcban halt meg, társa elmenekült a telepről, de az üldözésére indult izraeli katonák végeztek vele.

Az egyik merénylő, mielőtt a helyszínre érkező katonák lelőtték volna, még megsebesített hét másik izraelit is. A második palesztin támadót az Otnieltől délre fekvő Dahirija palesztin település környékén kerítették be és lőtték le az izraeli katonák. A hadsereg nagy erőket vonultatott fel a ciszjordániai Hebron környékén, amelynek közelében Otniel fekszik. A támadást megelőzően pénteken a Hamász palesztin terrorszervezet nagygyűlésein a jelenlevők bosszúért kiáltottak amiatt, hogy izraeli katonák előző nap a Jordán nyugati partvidékén terroristák után kutatva megöltek hét palesztint.

Avi Pazner, az izraeli miniszterelnök, Ariel Saron szóvivője szerint az Otniel településen végrehajtott akció egyenes következménye annak, hogy a palesztin hatóság területein terrorizmusra bujtogatják a lakosságot. Ezzel összefüggésben hívta fel a figyelmet a Hamász pénteki nagygyűlésére, amelyet szerinte a palesztin hatóság bátorításával szerveztek, és amelynek résztvevői megígérték, hogy a lehető legkeményebb csapásokkal sújtják Izraelt. "Nem vártak sokáig tervük végrehajtásával" - mondta a szóvivő. Izraeli katonák szombaton Hebronban felrobbantották, majd a földdel egyenlővé tették a palesztin terrorista házát.
Egy Kelet-Jeruzsálemből való fiatal palesztin szombat reggel beismerte, hogy Jeruzsálem városának szívében autóbombát akart felrobbantani a hajnali órákban, a pokolgép azonban idő előtt felrobbant, amikor kinyitotta a robbanószerkezettel összekapcsolt gáztartály csapját. A merénylő csak könnyű sérüléseket szenvedett, és letartóztatása, majd kihallgatása során bevallotta, mire készült. A fiatalember egészen a közelmúltig a tervezett bűncselekmény közelében, egy Putyin nevű kocsmában dolgozott. A színhely a város orosz negyede, amelyben sok népszerű ivó, bár és kávéház van.
Az izraeli rádió jelentése szerint az ország titkosszolgálatai változatlanul nagy számban kapnak tervezett palesztin merényletekre utaló bejelentéseket. Csupán az utóbbi hetekben 21 olyan kísérlet történt, amelynek során terroristák próbáltak behatolni a Jordán nyugati partvidékén kiépített izraeli településekre. (MTI)

Elítélték a lovasíjászt, aki hasba lőtt egy nézőt egy bemutatón

Elítélték a lovasíjászt, aki hasba lőtt egy nézőt egy bemutatón

Meghalt a Gore-Tex megalkotója

Meghalt a Gore-Tex megalkotója

Választások befolyásolására utazó kínai oldalakat lőtt le a Facebook

Választások befolyásolására utazó kínai oldalakat lőtt le a Facebook