szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban vizsgálat indul az első klónozott gyermek állítólagos megszületésének az ügyében. Brigitte Boisselier francia biokémikusnő, az ember klónozásra létrehozott Clonaid cég vezetője pénteken jelentette be, hogy december 26-án egy 31 éves amerikai nő világra hozta Évát (Eve), a világ első klónozott gyerekét, aki hétfőn már haza is mehetett a kórházból.

A Food and Drug Administration (FDA) szövetségi ügynökség hétfői bejelentése szerint egyelőre azt akarják tisztázni, hogy a klónozás valóban megtörtént-e, ha igen, milyen körülmények között, és azzal megsértették-e az amerikai törvényeket. Az élelmiszerek és gyógyszerek biztonságának felügyeleti szerve elméletileg csak akkor lenne illetékes az ügyben, ha a klónozás folyamata legalább részben az USA területén belül történt. A klónozás ugyanis ebben az esetben emberi lényen engedély nélkül végzett kísérletnek minősülne. A reproduktív klónozást az Egyesült Államokban betiltó törvényt tavaly a képviselőházban megszavazták ugyan, de a szenátusban elakadt a tervezet, mivel nem tudtak dűlőre jutni abban, hogy a gyógyászati célú klónozást is megtiltsák-e. Az FDA szóvivője szerint a hatóságok még tavaly ellenőrizték a raeliánus szekta Clonaid cégének a nyugat-virginiai Nitróban működtetett létesítményét és a vezetőikkel megegyeztek abban, hogy nem folytatnak kutatásokat a klónozásról az Egyesült Államokban. A Clonaid szerint ezt a megegyezést be is tartották. 
Brigitte Boisselier francia biokémikusnő, az ember klónozásra alapított, 1997-ben Las Vegasban bejegyzett Clonaid vezetője pénteken Miamiban jelentette be, hogy december 26-án egy 31 éves amerikai nő világra hozta  Évát (Eve), a világ első klónozott gyerekét. A tudósnő hétfőn bejelentette, hogy a 3 kilogrammos bébi és a mamája hétfőn már haza is tértek, de hogy hova, azt - mint mondta - titokban tartják. Boisselier szerint a kételkedő tudományos világ meggyőzésére egy független szakértő még a héten mintát vesz a DNS-teszt elvégzéséhez, amely igazolhatja, hogy valóban klónozás történt. A szakértőt Michael Guillen, az ABC televízió tudományos tudósítója választja ki. A tudósnő közölte, hogy a jövő héten világra jön a második klónozott bébi is.
A raeliánus szekta alapítója, a hívek által Raelnek nevezett Claude Vorilhon francia újságíró a Miami Herald hétfői számának úgy nyilatkozott, hogy jelenleg kétezer ember vár arra, hogy a Clonaid céggel klónoztassa magát vagy szeretettjét. Az eljárás kétszázezer dollárba kerül. A szektának - amely szerint az embereket földönkívüliek teremtették saját maguk klónozásával 25 ezer évvel ezelőtt - 55 ezer híve van szerte a világon,  központja Québecben van. (MTI)

Kiárusítja a vagyonát Tiszatenyő, mert a bedőlt beruházások miatt eladósodott

Kiárusítja a vagyonát Tiszatenyő, mert a bedőlt beruházások miatt eladósodott

Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Lakos Nóra: "Nehezebb megnevettetni valakit, mint elérni, hogy meghatódjon"

Lakos Nóra: "Nehezebb megnevettetni valakit, mint elérni, hogy meghatódjon"