szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megalakult az ORFK-n belül a pénzügyi nyomozó igazgatóság, amely korábban az APEH Bűnügyi Igazgatóságának hatáskörébe utalt nyomozásokat végzi változatlan hatáskörrel.

Salgó László országos főkapitány már a csütörtöki állománygyűlésen bemutatta az integrálódásért felelős személyeket: Tiborcz János rendőr ezredest, miniszteri biztost, valamint Álmos László és Dombi Sándor főkapitányi biztosokat. A törvény értelmében jogutódként jön létre az új nyomozó szerv, amelynek feladata, hogy minőségi munkával biztosítsa a pénzügyi bűncselekmények, így különösen a csődbűntett és az adócsalás felderítését és nyomozását. Az Országgyűlés december 23-i ülésén fogadta el az APEH Bűnügyi Igazgatóságának megszűnéséről szóló törvényt, amelynek értelmében a pénzügyi nyomozó hatósági tevékenységet január 1-jétől az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának keretein belül kell folytatni.
Az Országgyűlés 1998 őszén fogadta el az APEH nyomozati jogkörét szabályozó törvényt, ennek alapján jött létre az APEH Bűnügyi Igazgatósága. A törvény szerint az APEH köztisztviselői közül kiválasztott adónyomozók gazdasági és vagyon elleni bűncselekményekkel kapcsolatosan titkos információgyűjtést is végezhettek, igazoltathattak és testi kényszert is alkalmazhattak. Az akkori ellenzékiek részben éppen a kényszerítő eszközök használatának engedélyezése miatt fordultak az Alkotmánybírósághoz, kérve a törvény egészének megsemmisítését. Szerintük a törvény nem csak tartalmi, hanem formai okokból is jogszerűtlen volt: az APEH egyes feladatairól szóló törvény elfogadásához a képviselők kétharmadának szavazata szükségeltetett volna, ennek ellenére az Országgyűlés egyszerű többséggel döntött az adórendőrség felállításáról. A beadvány nyomán az Alkotmánybíróság 2002. december 31-i hatállyal megsemmisítette az APEH egyes feladatairól szóló törvény azon rendelkezéseit, amelyek lehetővé tették a szervezetnek a titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel történő információgyűjtést.
 
Az adórendőrség nem sajátos magyar találmány: a világ számos országában - bár különböző jogkörökkel - ötvözték az eredményesebb adóbeszedés érdekében a nyomozói és az adóhatósági jogköröket. Európa legtöbb államában - ide tartozik Németország is, ahol a teniszező Steffi Graf édesapját is az adónyomozók buktatták le - az úgynevezett arányossági követelmény alapján járnak el, azaz a hatóság az eljárás során csak a célja eléréséhez szükséges eszközöket alkalmazhatja.

Tüntetni fognak a szlovák szurkolók, hogy újra járhassanak focimeccsre

Tüntetni fognak a szlovák szurkolók, hogy újra járhassanak focimeccsre

Németország kockázatos területnek minősítette Győr-Moson-Sopron megyét

Németország kockázatos területnek minősítette Győr-Moson-Sopron megyét

Panaszt nyújtott be a Klubrádió ügyében az Európai Bizottságnak Donáth Anna

Panaszt nyújtott be a Klubrádió ügyében az Európai Bizottságnak Donáth Anna